Renáta Kellnerová úspěšně navázala. Spravuje třísetmiliardový majetek skupiny PPF

1. místo Renáta Kellnerová

1. místo Renáta Kellnerová Zdroj: Štěpánka Honzlová

Březnové úmrtí nejbohatšího Čecha a zřejmě i nejznámějšího tuzemského finančníka Petra Kellnera bylo šokem pro byznys i širší veřejnost. Správkyní Kellnerovy pozůstalosti se stala vdova Renáta Kellnerová. Stala se z ní třetí nejbohatší Evropanka, ve světě se pak mezi ženami zařadila podle agentury Bloomberg na čtrnácté místo.

Kellnerová momentálně kontroluje třísetmiliardový majetek, i když zatím dědické řízení není uzavřeno. Očekává se, že většinovou majitelkou PPF Group zůstane i po vypořádání dědictví. Podle loňského žebříčku miliardářů, který sestavuje E15, činila hodnota majetku, které Kellnerová spravuje 315 miliard korun

Renáta Kellnerová je zakladatelkou a předsedkyně správní rady Nadace The Kellner Family Foundation. Byla druhou manželkou Petra Kellnera, měli spolu tři dcery, jednou z nich je úspěšná parkurová závodnice Anna Kellnerová. Kromě rodinné nadace je Renáta Kellnerová v současnosti kromě orgánů rodinné nadace také členkou dozorčí rady akciové společnosti Open Gate, která vlastní stejnojmenné gymnázium a základní školu.

V minulosti působila Kellnerová v orgánech Nadace Educa, předchůdkyně současné Nadace The Kellner Family Foundation, mezi roky 2013 a 2017 byla předsedkyní představenstva akciové společnosti Czech Equestrian Team, která se zabývá chovem a výcvikem sportovních koní. Už v letech 1993 až 1997 zasedala v představenstvu společnosti PPF moravskoslezský investiční fond (později se firma přejmenovala na PPF Servis a od roku 2001 nese název Home Credit International) .

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

O soukromí rodiny Kellnerových se veřejně ví jen málo, podle tisku se Renáta Kellnerová s budoucím manželem seznámila, když se v PPF ucházela o práci. Podle dostupných informací se Kellnerová, narozená 4. července 1967, podobně jako její letos na jaře tragicky zesnulý manžel zajímá o výtvarné umění, vlastní třeba rozsáhlou kolekci fotografií Josefa Sudka. V uplynulých dekádách se věnovala hlavně charitativní práci, zejména podpoře vzdělávání.

Ve vedení PPF se začala Renáta Kellnerová angažovat teprve po manželově smrti jako správkyní jeho pozůstalosti. „Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál. Vím, že to nebude snadné, ale nemám pochybnosti, že to všichni společně zvládneme,“ uvedla ve výroční zprávě PPF, která byla zveřejněna letos v srpnu. „Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědností, a ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na rodinu, na mě, na naše děti. Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál,“ napsala také.