Sazby klesají. Hypotéka na byt je už zase na dosah

Zdroj: shutterstock.com

V posledních měsících byly sazby hypoték tak vysoko, že většinu lidí přešla chuť žádat o novou hypotéku na byt či dům. Ti, kdo už hypotéku mají, zase měli spoustu starostí s tím, aby ji zvládali splácet. Teď to ale vypadá, že se konečně začíná blýskat na lepší časy.

Trvalý pokles hypoték

Prudký růst inflace, válka na Ukrajině, růst cen energií, šok po pandemii covidu-19 – to vše napomohlo k nebývalému růstu úrokových sazeb u hypoték. Stejně tak šly v posledních letech vzhůru i ceny nemovitostí, a to včetně těch nejmenších (třeba zahradních chatek v zahrádkářských koloniích).

Nyní se zdá, že se trh konečně uklidnil a vrací se pomalu do normálu. Sazby u hypoték setrvale klesají, a to už tři měsíce v řadě. Řada bank v současnosti nabízí hypotéky s úrokovou sazbou okolo 5 až 6 procent, což už je docela příjemné. Je také dost pravděpodobné, že postupně půjdou ještě níž.

usetreno.cz

Hypotéka na byt

Pro toho, kdo nechce bydlet v nájmu, ale přitom nemá na kontě miliony, je hypotéka na byt vhodnou možností, jak získat své vysněné (a hlavně vlastní) bydlení. Nemožná samozřejmě není ani hypotéka na družstevní byt – takové byty jsou navíc levnější a při výběru po nich sahá řada lidí (i když po koupi nejsou tak úplně jejich).

Podle realitních makléřů i bank zájem o koupi nemovitostí začíná postupně růst. Lidé už se zase poohlížejí po investicích. Někoho zláká hypotéka na byt, jiný si vezme hypotéku na rodinný dům. A získat se dá třeba i hypotéka na pozemek, komerční objekt nebo na koupi garáže. Stačí splnit podmínky konkrétní banky a peníze jsou vaše.

Kalkulačka hypoték

Pokud přemýšlíte o hypotéce, je důležité se neunáhlit. Nejprve počítejte, pak žádejte. Poradit vám může kalkulačka hypoték na Ušetřeno.cz, v níž získáte dokonalý přehled o nabídkách bank. A budete mít jistotu, že nebudete zbytečně přeplácet.