Čekají nás těžké časy, ale všem pomoct nemůžeme, říká ministr financí Stanjura

Video placeholde

Po dvou měsících od zvolení do funkce ministra financí má Zbyněk Stanjura jasno: „Čekají nás těžké časy.“ Těm, kterým bude nejhůř, je vláda připravena poskytnout pomoc, i ta má ale své limity, protože je na dluh. „Minus 280 miliard znamená, že si stát půjčí 280 miliard jenom v letošním roce. A díky inflaci dáme jen za úroky o pět miliard víc, než jsme čekali ještě v prosinci. Bude to skoro 50 miliard korun a nesplatíme ani korunu,“ vypočítává Stanjura. Vláda omezí investice a chystá i rušení pracovních míst.

„Nestandardní platy, nestandardní výjimky ze vzdělání, nestandardní způsob řízení a produkty, které se pořídily, nejsou ani v majetku ministerstva financí,“ shrnuje Zbyněk Stanjura fatální pochybení, ke kterým na ministerstvu financí pod vedením Aleny Schillerové docházelo a která odhalil jím zadaný interní audit. Zároveň dodává, že nestandardní neznamená automaticky nezákonný, bez porady s právníky proto nechce dělat laciná politická gesta a vyzývat svou předchůdkyni k náhradě škod.

Jeden účet by ale podle něj vystaven být měl, a to za služební cesty, na které vyrážela exministryně v době vrcholící podzimní kampaně zejména do svého volebního kraje. Ten by, pokud to na základě jeho podnětu k prošetření potvrdí Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, mělo zaplatit Hnutí ANO.

Za opodstatněné výdaje naopak považuje ty na boj s covidem. „Vynaložíme tolik peněz, kolik bude potřeba na to, abychom ochránili kapacitu nemocnic a zejména lůžek intenzivní péče. Máme nějaký předpoklad, a pokud by se bohužel ukázalo, že je potřeba víc peněz, tak se víc peněz prostě dá,“ říká. Nezbytně nutné je podle něj také prosazení pandemického zákona. K tomu, že Senátem jeho návrh neprošel, přispěly podle něj senátní volby, které se budou konat letos na podzim. Někteří senátoři zkrátka upřednostnili svoji osobní kampaň a neměli pravdu.

Legitimní není ani myslet si, že se během čtyř let podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, taková tvrzení jsou nerealistická. „Mým cílem, a ten je ambicióznější než cíl programového prohlášení, je mít minus 150 miliard na konci 2025,“ upřesňuje. S celkovým zvyšováním daňového zatížení občanů přitom ve svých plánech nepočítá.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>