2. Andrej Babiš

2. místo Andrej Babiš

2. místo Andrej Babiš Zdroj: Štěpánka Honzlová

I přes pokračující dění okolo střetu zájmů a přijímání dotací může být Andrej Babiš spokojen. Skupina Agrofert, kterou kvůli svému účinkování v politice vložil do svěřenského fondu, loni zažila další silný rok, a to i přes mírný pokles tržeb a zisku. Výnosy holdingu z prodeje zboží a služeb dosáhly loni 160,98 miliardy korun, když v předchozím účetním období byly 162 miliard. Z tohoto hlediska patří Agrofert mezi největší firmy v Česku.

Hodnota majetku: 108 miliard korun

  • Věk: 67
  • Obor: chemie, potravinářství, zemědělství, média
  • Zdroj majetku: skupina Agrofert

Hodnota EBITDA se v roce 2020 meziročně mírně snížila z 18,6 miliardy korun na 18,1 miliardy. Konsolidovaný zisk po zdanění dosáhl 3,76 miliardy korun oproti loňským 4,48 miliardy korun. Hlavním důvodem zhoršení byly podle informací z výroční zprávy hlavně dopady pandemie nového koronaviru na aktivity koncernu v odvětví mediálních služeb.

Skupina Agrofert sdružuje 198 společností ovládaných, jednu společnost spoluovládanou a šest společností pod podstatným vlivem. Je aktivní v oblastech chemie, zemědělství a prvovýroby, potravinářství, lesnictví a dřevařství, pozemních technologií a techniky, logistiky a dopravy, obnovitelných zdrojů a médií. Vedle Česka „Babišův holding“ působí také na Slovensku a v Německu a investuje rovněž v Maďarsku. Bilanční suma celé skupiny činí přibližně 157 miliard korun.

Medailonek Andreje Babiše

Video placeholde
• Videohub

V letošním roce se jako negativní faktor pro hospodaření Agrofertu, stejně jako pro jiné podniky, může projevit prudký růst cen vstupů, zejména pak energií. Například slovenská chemička Duslo, která patří do holdingu, byla v říjnu donucena snížit výrobu na technické minimum.

Kromě holdingu Agrofert je součástí Babišova majetku také fond Hartenberg, který řídí Jozef Janov, bývalý investiční ředitel skupiny Penta. Hartenberg mimo jiné investuje v oblasti zdravotnictví a je například vlastníkem výrobce spodního prádla Astratex.

Nejnovější magazín E15 „Elita byznysu“ objednávejte zde >>>