Kreml: Ve vyjednávání s Ukrajinou nic nenasvědčuje průlomu

Válka na Ukrajině: Pohled do vybombardovaného Mykolajiva, (30.03.2022).

Válka na Ukrajině: Pohled do vybombardovaného Mykolajiva, (30.03.2022). Zdroj: Reuters

Válka na Ukrajině: Pohled do vybombardovaného Mykolajiva, (30.03.2022).
Válka na Ukrajině: Pohled do vybombardovaného Mykolajiva, (30.03.2022).
Válka na Ukrajině: Pohled do vybombardovaného Mykolajiva, (30.03.2022).
4
Fotogalerie

Moskva při vyjednávání s Ukrajinou zatím nezaznamenala žádný větší průlom, oznámil dnes na tiskové konferenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj ale vítá, že Ukrajina své požadavky vedoucí k vyřešení konfliktu konkrétně písemně formulovala, napsala agentura TASS.

Delegace Moskvy a Kyjeva usedly v úterý k dalšímu kolu vyjednávání v Istanbulu. Ukrajina podle svých vyjednavačů Rusku podala návrh na cestu k neutralitě, která by se opírala o systém bezpečnostních záruk. Rusko naopak po ukončení hovorů oznámilo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.

Vyjednávání původně měla trvat dva dny, nakonec ale skončila zhruba po čtyřech hodinách. Podle Peskova si obě strany řekly, co potřebovaly, a následně se vrátily do svých zemí ke konzultacím.

„Je pozitivní, že ukrajinská strana konečně na papír sepsala a formulovala konkrétní návrhy. To se dosud nepodařilo,“ řekl novinářům Peskov. „Co se ostatního týče, stále nemůžeme hovořit o něčem slibném, nějakých průlomech - čeká nás ještě velmi dlouhá cesta,“ dodal.

Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."

Video placeholde
• Videohub

Podrobnosti z vyjednávání, jako navrhovaný seznam zahraničním garantů či řešení sporu o Ruskem anektovaný Krym mluvčí Kremlu blíže nekomentoval, píše TASS. Pouze zmínil, že je poloostrov „součástí Ruské federace“. Ukrajinská delegace v úterý oznámila, že součástí jejích návrhů je i patnáctileté konzultační období o Krymu.

Šéf ukrajinských vyjednavačů Davyd Arachamija dnes v rozhovoru s deníkem RBK-Ukrajina zopakoval podmínku, že jakákoliv dohoda mezi Moskvou a Kyjevem nebude možná, dokud Rusko neopustí veškeré území Ukrajiny, které zabralo po 23. únoru letošního roku.

„Hovořili jsme o tom od prvního setkání. Nemůže dělat polovičatá rozhodnutí,“ dodal Arachamija, podle kterého po opuštění ukrajinského území ruskými vojsky o dohodě rozhodnou i Ukrajinci v referendu.

Ohledně istanbulských rozhovorů ještě dnes vystoupí šéf ruské vyjednavačské delegace Vladimir Medinskij, uvedl Peskov. Na dotaz novinářů, zda hlavní ruský vyjednavač seznámil ruského prezidenta Vladimira Putina s návrhy ukrajinské strany, mluvčí podle agentury TASS odpověděl v jasném žertu: „Co si myslíte? Ne, nechal si to pro sebe.“