Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k ukončení války na Ukrajině

Sídlo společnosti Lukoil v Moskvě.

Sídlo společnosti Lukoil v Moskvě. Zdroj: Sammy Six via Flickr (CC BY 2.0)

Ruský ropný gigant Lukoil dnes vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP.

"Vyslovujeme se pro rychlé zastavení ozbrojeného konfliktu a plně podporujeme jeho řešení prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků," cituje AFP z prohlášení vedení podniku. Internetové stránky Lukoilu jsou momentálně nedostupné.

Lukoil je druhým největším těžařem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. Většinovými vlastníky Lukoilu jsou šéf podniku Vagit Alekperov a jeho náměstek Leonid Fedun, upozornila agentura Reuters.

Podnik uvedl, že je znepokojen "tragickými událostmi na Ukrajině", a vyjádřil soustrast všem, které konflikt postihl. Zároveň ujistil, že udělá vše, aby mohl stabilním způsobem pokračovat ve svých aktivitách po celém světě.

Společnost Lukoil tento týden oznámila, že vloni zvýšila čistý zisk na 773,4 miliardy rublů (zhruba 170 miliard korun) z 15,2 miliardy rublů v předchozím roce. Za prudkým nárůstem zisku stály vyšší ceny ropy a plynu i vyšší objem produkce podniku. Tržby společnosti stouply o více než dvě třetiny na 9,4 bilionu rublů.

Společnost Lukoil v minulosti provozovala síť čerpacích stanic v České republice. V roce 2014 však tyto stanice převzala maďarská ropná a plynárenská skupina MOL.