Švédsko musí být členem NATO, aby mohlo dodat Ukrajině gripeny, řekl švédský ministr obrany

Švédský premiér Ulf Kristersson na summitu NATO ve Vilniusu.

Švédský premiér Ulf Kristersson na summitu NATO ve Vilniusu. Zdroj: ČTK/AP/Sylvain Plazy

Aby Stockholm mohl dodat Ukrajině letouny Gripen, musí být Švédsko členem Severoatlantické aliance, prohlásil podle agentury Reuters švédský ministr obrany Paal Jonson. Ten dnes oznámil nový balík švédské vojenské pomoci Ukrajině zahrnující především munici a náhradní díly pro dříve dodané systémy. Uvedl také, že švédská vláda oficiálně požádala ozbrojené síly, aby prověřily možnost dodání gripenů na Ukrajinu.

Armáda se má vyjádřit mimo jiné k tomu, jak by poskytnutí gripenů Ukrajině ovlivnilo švédské obranné kapacity. Zprávu mají ozbrojené síly zveřejnit do 6. listopadu.

Švédská vláda je přesvědčena, že s ohledem na bezpečnost Švédska je potřeba, aby se Stockholm nejprve připojil k NATO. „Pokud máme gripeny Ukrajině předat, musíme být zahrnuti do obranných plánů aliance a kryti obrannými zárukami NATO,“ řekl Jonson.

Švédsko požádalo o vstup do NATO s další dlouho neutrální severskou zemí Finskem po napadení Ukrajiny ruskou armádou loni v únoru. Finské členství turecký parlament schválil letos koncem března, a Finsko se tak začátkem dubna stalo 31. členem Severoatlantické aliance. Připojení Švédska k NATO blokuje Maďarsko a Turecko.

Jonson dnes oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině, která se od loňského února brání ruské agresi, ve výši 2,2 miliardy švédských korun (4,63 miliardy korun). Ze strany Stockholmu se jedná již o 14. zásilku pomoci Kyjevu. Výše švédské podpory i s dnes oznámeným příspěvkem tak přesáhla 22 miliard švédských korun (46,3 miliardy korun).