Čaputová je proti dodávkám zbraní na Ukrajinu. Protože nově zvolené strany pomoc Kyjevu odmítají

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Robert Fico
2
Fotogalerie

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se postavila proti záměru ministerstva obrany poskytnout další balík vojenské pomoci Ukrajině čelící ruské invazi. Mluvčí Čaputové to zdůvodnil výsledkem sobotních parlamentních voleb na Slovensku, po kterých na základě pověření od hlavy státu jednají o vytvoření vlády strany, jež tuto formu pomoci Kyjevu odmítají. Napsal to list Denník N. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v reakci podle ukrajinské tiskové agentury Unian řekl, že na Slovensku mají silný vliv ruští agenti.

Zvažovaný balík dodávek na Ukrajinu by podle Denníku N zahrnoval například munici. Po zahájení ruské invaze loni v únoru Slovensko postupně předalo Ukrajině různý vojenský materiál a techniku, včetně systému protivzdušné obrany S-300 a stíhaček MiG-29. Čaputová, která v květnu jmenovala nynější úřednickou vládu premiéra Ľudovíta Ódora, v minulosti opakovaně dala najevo, že Ukrajině je třeba pomáhat, a kritizovala Rusko za jeho vojenský vpád do sousední země.

„Všechny politické strany, které dnes na základě pověření jednají o nové vládě, takovou pomoc jednoznačně odmítají. Rozhodnout v takové situaci o poskytnutí vojenského materiálu by nebyl dobrý precedens při změně politické moci po jakýchkoliv volbách,“ uvedl mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec.

Proti dodávkám zbraní na Ukrajinu dlouhodobě vystupuje strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, který po volebním vítězství své strany dostal od Čaputové pověření zformovat kabinet. Stejný názor zastává i nacionalistická Slovenská národní strana, se kterou Směr-SD podle dostupných informací počítá v příští vládní koalici. Třetí možný koaliční partner Směru-SD, strana Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), zase tvrdil, že Bratislava už vyčerpala možnosti vojenské pomoci určené Ukrajincům. Toto vyjádření šéfa Hlasu-SD Petera Pellegriniho ale odmítl slovenský ministr obrany Martin Sklenár, který řekl, že slovenská armáda má velké množství vybavení a výzbroje, které by bylo možné Ukrajině poskytnout.

Video placeholde
Zuzana Čaputová o její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky • Instagram - Zuzana Čaputová

Agentura Unian napsala, že Ukrajina měla poslední šanci na pomoc ze Slovenska, ale že Čaputová se postavila proti této pomoci. Agentura zároveň citovala tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Danilova, který kritizoval, že Slovensko podléhá ruskému vlivu. „Je třeba si uvědomit, že vliv ruských agentů na Slovensku je naprosto šílený. Nejdřív byli v Praze, ale potom, vzhledem k tomu, že jim tam dali trochu zabrat, se přesunuli do Bratislavy,“ tvrdí Danilov. Podle jeho slov by Evropská unie měla bedlivě sledovat takový vývoj.