Co vám (ne)uteklo: Ženy v důchodu si polepší, Baťa z Indie boduje, kyberzločinci zneužívají ČEZ

Video placeholde
Sochy orientálních draků zdobí obchod s obuví Bata v západoindickém městě Gangtok.
Rumunský větrný park ČEZ Fântânele-Cogealac
3
Fotogalerie

Ženy v důchodu si od ledna polepší průměrně o dva tisíce. Supermluvčí STAN a TOP 09 vydělávala na zakázkách a zároveň poslala stranám milion. Automobilky čelí drahým energiím pomocí fotovoltaik. Kyberzločinů přibývá. Podvodníci lákají na fiktivní investice do ČEZ, PPF i do Agrofertu. Bata India hlásí rekordní čtvrtletí. Akcie firmy s českými kořeny září na burze.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Ženy v důchodu si od ledna polepší průměrně o dva tisíce. Mohou tak snáze čelit drahotě

Tvrdý boj domácností seniorů s vysokou inflací bude po Novém roce opět o něco snesitelnější. Od ledna začne platit novela zákona o takzvaném výchovném pro ženy na odpočinku, které pečovaly o potomky. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí začne dávku pobírat 1,4 milionu důchodkyň, případně jejich mužských protějšků, pokud výchova dětí spočívala převážně na nich.

Supermluvčí STAN a TOP 09 vydělávala na zakázkách a zároveň poslala stranám milion

Mluvčí klubu STAN a TOP 09 v pražském zastupitelstvu Šárka Kuželová se ocitla na několika pozicích najednou. Vedle své práce pro politiky ještě podnikala s městskou společností a zakázku získala i od příspěvkové organizace. Zároveň oběma stranám i prostřednictvím svých firem poslala sponzorské dary. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce záležitost prověřit. Jednání Kuželové nepřijde v pořádku ani předsedovi pražské TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi.

Proinvestovat se k úsporám. Automobilky čelí drahým energiím pomocí fotovoltaik

Prudce zdražující elektřina a plyn přiměly výrobce aut v Česku šetřit. Úspory má přinést jak budování fotovoltaických elektráren, do nichž putují stamilionové investice, tak méně ambiciózní vytápění budov. Nárůst nákladů v průmyslu automotive je přesto podle autoprůmyslové lobby tak závažný, že je namístě zastropování ceny energií či přímá podpora nejohroženějším podnikům.

Kyberzločinů přibývá. Podvodníci lákají na fiktivní investice do ČEZ, PPF i Agrofertu

Internetové podvody lákající na pohádkové zbohatnutí jsou navzdory snahám o jejich vymýcení čím dál úspěšnější. Kyberzločinci v letošním prvním pololetí vylákali z klientů českých bank miliardu korun, stejně jako za celý loňský rok. Získat peníze zpět je podle České bankovní asociace složité. Pomoci by od nového roku měl nový útvar čítající na 150 policistů.

Bata India hlásí rekordní čtvrtletí. Akcie firmy s českými kořeny září na burze

Na parketu burzy v Bombaji se skvěle daří cenným papírům firmy, jejíž historie je úzce spjatá s českou či původně československou ekonomikou. Takřka na rekordních hodnotách se tam pohybuje kurz akcií obuvnické společnosti Bata India. Pomáhají tomu i dobré výsledky hospodaření – firma v minulém čtvrtletí zaznamenala historicky rekordní prodeje provázené meziročním růstem čistého zisku o 71 procent.