Dokud jsme jednali s ANO, Babiš o kmotrech nemluvil, říká kandidátka na brněnskou primátorku

Markéta Vaňková

Markéta Vaňková Zdroj: Blesk:Pro Blesk: Markéta Vaňková

Výrok premiéra Andreje Babiše (ANO) o návratu kmotrů ODS bere kandidátka občanských demokratů na brněnskou primátorku Markéta Vaňková jen jako mediální útok. Dokud ODS jednala v Brně s ANO, o kmotrech nikdo nemluvil, řekla novinářům Vaňková. ODS se nakonec dohodla na koalici s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD, vše tedy nyní nasvědčuje tomu, že vítězné ANO s dosavadním primátorem Petrem Vokřálem skončí v opozici.

Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst podle Babiše ukazují, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící dílčí zájmy. "Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát," uvedl. Dodal, že předseda ODS Petr Fiala se od kmotrů distancoval, ale stále jim fandí.

„Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval," reagoval Fiala na twitteru. „Nevím, proč se to nezmiňovalo v ty dny před tím, když jsme jednali s ANO," řekla novinářům v reakci na Babišův výrok Vaňková.

V Brně mají strany vznikající koalice dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obešly vítězné ANO, s nímž už přitom byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Vaňková to vysvětlila tím, že se strany dohodly na základě silnější shody programů. Babiš to označil za podraz, naopak Fiala uvítal "koalici změny".

Vaňková odmítla Vokřálovo tvrzení, že jím vedené povolební vyjednávání vyústilo v uzavření koaliční dohody nebo dohody o spolupráci a stvrdilo jej rukoudání. Vyjednávání s ANO označila za hledání nejvhodnější cesty.

"Žádné sliby, podané ruce, natož podpis jakékoli dohody o vzniku koalice pod primátorem Vokřálem však nebyly učiněny. Vítězi voleb se v těchto jednáních nepodařilo v konečném výsledku nalézt většinovou podporu pro svůj návrh a dohodu, která by byla jakýmkoli aktem, byť jen podáním ruky, zpečetěna," uvedla Vaňková.

Podle ní Vokřál nenašel dohodu většinovou, což neznamená jen ODS, ale i dalších stran. Přitom ještě v pondělí oznámili dohodu na koalici ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD všichni lídři včetně Vokřála, Vaňkové, Petra Hladíka (KDU-ČSL) a Olivera Pospíšila (ČSSD) na společné tiskové konferenci.

Vaňková dnes před novináři potvrdila, že v letech 2007 až 2011 jako advokátka pracovala pro offshorovou společnost Brandson Enterprises z Karibiku. Vymáhala pro ni pohledávky z pokut černých pasažérů. Popřela ale možnou spojitost s jakýmkoliv pochybným jednáním, kterou naznačil publicista Jan Urban. „Měla jsem jediný úkol, k tomu směřovala moje smlouva jako advokátky, a ten úkol byl uplatňovat nároky vůči černým pasažérům," řekla Vaňková s tím, že na tom nic špatného nevidí.

Na Babišova slova o kmotrech reagoval také lídr ODS v Plzni, současný první náměstek primátora Martin Baxa, který byl v Plzni primátorem v letech 2010 až 2014. „Do Plzně se kmotři určitě nevracejí a jsem si jist, že ani nikde jinde v ODS. Plzeňská ODS standardně vyjednává o koalici. Usilujeme o funkci primátora, protože jsme získali stejně mandátů jako ANO, ale já osobně získal více hlasů než lídr babišovců (Roman) Zarzycký. Věřím, že i v myšlenkovém světě Andreje Babiše mohou strany demokraticky vyjednávat a usilovat o pozici primátora. Nebo snad platí, že každý, kdo neplní pokyny hnutí ANO, bude označen za kmotra?" uvedl Baxa.

Vaňková se neobává toho, že by Brno po odsunutí ANO do opozice nedostávalo peníze od státu. „Toto by problém být neměl, protože vláda by neměla rozhodovat s ohledem na zastoupení stran, ale musí rozhodovat se zájmem celé České republiky," uvedla Vaňková. Brno chce od státu stovky milionů korun například na koncertní sál či sportoviště.