Pražským lídrem TOP 09 a Starostů je Pospíšil, který jedná i s lidovci

Jiří Pospíšil, předseda TOP09

Jiří Pospíšil, předseda TOP09 Zdroj: ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (42)
2
Fotogalerie

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) povede společnou kandidátku TOP 09 a STAN v pražských komunálních volbách, sekundovat mu bude lídryně za Starosty právnička Hana Marvanová. Strany budou kandidovat pod názvem Spojené síly pro Prahu. Strany současně vyjednávají o spolupráci s lidovci.

"Budoucí primátor by měl být člověk, který má zkušenosti s řízením velké instituce," řekl Pospíšil s tím, že sám má  z minulosti zkušenosti s řízením ministerstva spravedlnosti i například Musea Kampa. Rád by podle svých slov využil i zkušenosti europoslance. "Chceme být pro pražské voliče alternativou vůči prezidentu republiky, hnutí ANO a těm, kteří posouvají politiku z evropského okruhu demokracie kamsi na východ," uvedl Pospíšil.

Zastoupení v první třetině kandidátky by mělo být v poměru deset ku šesti ve prospěch TOP 09. Přesně složení by mělo být známé na přelomu května a června.

Strany navíc stále vyjednávají o spolupráci s lidovci. "Problém je, že KDU-ČSL je v současnosti rozštěpená díky aktivitě pana Jana Čižinského, který rozjíždí vlastní politickou kampaň. Kdyby nebylo kauzy pana Čižinského, tak by spolupráce byla už asi dojednaná," uvedl Pospíšil. Čižinský dnes na žádost vedení lidovců nicméně již přerušil členství ve straně, do voleb půjde s vlastním uskupením Praha sobě.

Dvojkou společné kandidátky bude Marvanová. "Není nám jedno, že se Praha nyní potýká s obrovskými problémy," uvedla právnička. Kandidovat budou i další osobnosti. Patří mezi ně dlouholetý ředitel hudebního festivalu Pražské jaro Roman Bělor, který bude prosazovat kulturní rozvoj. V čele kandidátky bude také předseda gremiální rady Institutu pro plánování a rozvoj Petr Hlaváček, který se bude zabývat modernizací Prahy.

TOP 09 a STAN představily šest programových priorit pro Prahu - výstavba bytů, dostatek parkovacích míst, dostavbu pražského okruhu, digitální magistrát, pražský antikorupční plán a plán správy města.

Vše o cenách bytů najdete zde >>>

Strany by také chtěly zprůhlednit fungování městských firem. "Chceme po vzoru Jana Farského (STAN), který je autorem registru smluv, zřídit pražský registr smluv, aby Pražané mohli vidět všechny smlouvy na jednom místě," uvedla také Marvanová. 

TOP 09 a STAN budou společně kandidovat navíc i v desítce takzvaných velkých městských částech. V malých částech bude podle předsedy pražského STAN a starosty Lysolaj Petra Hlubočka záležet na konkrétní dohodě.