Sežeňte osm podpisů a budeme pokračovat. ANO a ČSSD kladou podmínky Trojkoalici

Jan Čižinský, Adriana Krnáčová, Matěj Stropnický

Jan Čižinský, Adriana Krnáčová, Matěj Stropnický Zdroj: ČTK

Jan Čižinský
Adriana Krnáčová a Petr Dolínek
Primátorka Prahy Adriana Krnáčová
Primátorka Prahy Adriana Krnáčová
Primátorka Prahy Adriana Krnáčová
7
Fotogalerie

Pražská vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice zahájila dohodovací řízení, které v krajním případě může dopadnout vypovězením koaliční smlouvy. Hnutí Andreje Babiše a sociální demokraté si pokračování stávající spolupráce vymiňují podpisy zástupců Trojkoalice pod koaliční smlouvu, kterými by se zavázali k jejímu naplňování.

Současná pražská rada má od středy třicet dní na to, aby vyřešila svůj spor vyvolaný debatou o osudu Libeňského mostu. Zástupci ANO a ČSSD chtějí po Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN), aby zaručila osm podpisů loajálních politiků pro další fungování koaliční smlouvy.

„Osm podpisů beru jako potvrzení toho, jestli má Trojkoalice klub jednotný, anebo si někteří z nich dělají svojí kampaň a necítí se být vázáni,“ vysvětluje poslanec a zastupitel Patrik Nacher (ANO), podle kterého si ANO nepřeje vypovězení koaliční smlouvy. Radním je přitom prý jedno, zda bude všech osm podpisů pocházet jen od Trojkoalice. Ta přitom nařčení z porušení smlouvy odmítá.

Osmičlenný klub Trojkoalice se musí dohodnout především s poslancem Janem Čižinským (KDU-ČSL/Trojkoalice) a zastupitelem Matějem Stropnickým (SZ/Trojkoalice), kteří kvůli nesouhlasu s brzkým zařazením tématu Libeňského mostu na program minulý týden nehlasovali ve shodě se svým klubem a koaličními partnery.

„Dva členové Trojkoalice hlasovali proti programu zastupitelstva, což považujeme za závažné porušení koaliční smlouvy,“ reagovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Čižinský, který chce do komunálních voleb jít s vlastní platformou Praha sobě, se hodlá podobně jako Stropnický poradit o dalším postupu se svým zastupitelským klubem. Trvá ale na tom, aby se témata důležitá pro Pražany projednávala na zastupitelstvu v hodinách, kdy se jich mohou účastnit i běžní pracující lidé.

„Samozřejmě mě zajímá i vývoj kolem Libeňského mostu,“ uvedl Čižinský, který navzdory rozhodnutí rady prosazuje místo demolice rekonstrukci mostu. Trojkoalice jeho názor sdílí, ale v radě byla přehlasována zástupci ANO a ČSSD.

Zástupci ČSSD ovšem nekritizují Trojkoalici jen kvůli jejímu postoji k Libeňskému mostu. Předseda klubu ČSSD Lukáš Kaucký poukazuje na její nejednotnost. „Táhne se celým volebním období a občas vypluje více na povrch, občas méně. Opravdu to ale není otázka pouze Libeňského mostu, tam je celá řada jiných sporných bodů a projektů, kde dlouhodobě není shoda s Trojkoalicí, zejména se Zelenými a se Starosty,“ řekl Kaucký.

Kromě osmi hlasů se bude muset koalice zřejmě dohodnout i na programových prioritách. „Rád bych, abychom definovali čtyři pět okruhů, které budeme chtít do voleb vyřešit, a říct si, zda se na tom koalice shodne nebo ne,“ uvedl Nacher s tím, že by se mohlo jednat o dostavbu městského okruhu či vyřešení problematiky sdílených krátkodobých pronájmů. Otázku, zda nehrozí zablokování řízení Prahy v případě nefungující koalice, považuje za předčasnou.