V Ústí nad Labem bude vládnout koalice v čele s hnutím ANO. Primátorem bude Petr Nedvědický

Lídr ANO pro podzimní komunální volby 2018 v Ústí nad Labem Petr Nedvědický

Lídr ANO pro podzimní komunální volby 2018 v Ústí nad Labem Petr Nedvědický Zdroj: ČTK

Členové dohodnuté radniční koalice v Ústí nad Labem začali podepisovat koaliční smlouvu. V krajském městě bude vládnout koalice ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a Sport a v zastupitelstvu o 37 členech bude mít těsnou většinu 19 členů. Podpis všech členů na smlouvě bude až těsně před ustavujícím zasedáním zastupitelstva 19. listopadu.

Na funkci primátora koalice navrhne lídra ve volbách vítězného ANO Petra Nedvědického. Podporu této koalici odmítla vyjádřit Lenka Černá zvolená za ODS. Minulý týden stížnost na říjnové hlasování v krajském městě zamítl soud. Volbami se nadále zabývá policie.

Koalice se dohodla, že rada bude mít devět členů. „Čtyři členové budou z ANO, dva z UFO, dva z ODS a jeden zástupce PRO Zdraví a Sport,“ řekl Nedvědický. Text koaliční smlouvy se zveřejní až v pondělí. „Ještě to není podepsáno všemi zastupiteli,“ zdůvodnil Nedvědický. Na smlouvu se jich podepsalo 11, mezi nimi i dosavadní primátorka za UFO Věra Nechybová, lídr ODS a někdejší náměstek hejtmana Pavel Tošovský a lídr PRO Sport a Zdraví Pavel Ševcovic.

Na rozdělení resortů se strany zatím podle Nedvědického nedohodly. „To bude teprve rozhodováno na první radě,“ řekl. Koaliční smlouva podle něj obsahuje programovou část, tedy priority, na kterých se zastupitelé shodli.

Jména náměstků Nedvědický odmítl uvést. Prioritami koalice jsou podle něj vztah magistrátu ke čtyřem městským obvodům, jejich financování nebo sociální záležitosti jako nákupy bytů.

V opozici zůstane v Ústí nad Labem hnutí PRO! Ústí, které skončilo ve volbách druhé s osmi hlasy, Vaše Ústí se třemi mandáty, KSČM se třemi a SPD také se třemi hlasy. "S SPD jsme jednali o podpoře, SPD podporu odmítla z důvodu ODS (v koalici), čili dál jsme v těch jednáních nepokračovali. S komunistickou stranou jsme jednali o podpoře, ale vyjádření nemáme. Zda nás podpoří, nebo ne, uvidíme," uvedl Nedvědický. Těsná většina je podle něj vždycky nepříjemná. "Ale možná je to příjemnější než mít absolutní většinu," uvedl.

ANO získalo ve volbách devět mandátů, UFO má pět, čtyři patří ODS a PRO Zdraví a Sport dva. Do zastupitelstva města se po letech nedostala ČSSD.

Ustavující zasedání už se uskutečnila na dvou městských obvodech, oba ovládlo ANO, ačkoliv na Střekově volby vyhrálo PRO! Ústí. V obvodě Neštěmice vytvořilo koalici vítězné hnutí Vaše Ústí s PRO! Ústí a třemi zastupiteli, kteří vystoupili z ANO.

Nedvědický je krajským zastupitelem. Média v posledních dnech připomínají jeho spojení s případem výhodného nákupu pozemků v Krupce na Teplicku. „Z iniciativy politiků v Krupce byla věc před lety vyšetřována a odložena policií, aniž by konstatovala jakékoliv porušeni zákona. O této skutečnosti jsme věděli a protože Petr nijak nepochybil, má naši plnou důvěru a podporu,“ uvedlo k tomu ANO na svém facebookovém profilu.

V Ústeckém kraji z pěti statutárních měst chybí dohoda na koalici už pouze v Mostě. Nového primátora mají Děčín a Teplice, v Chomutově, Ústí nad Labem a Mostě, kde se volbami zabýval soud, se ustavující zasedání zastupitelstev uskuteční příští týden.