Hnutí ANO se smířilo s opozicí. Nebude blokovat vznik Fialovy vlády

Volební štáb Hnutí ANO

Volební štáb Hnutí ANO Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
6
Fotogalerie

Hnutí ANO po ustavujícím jednání svého poslaneckého klubu oznámilo, že je připraveno odejít do opozice. „My umíme počítat do 108, umíme počítat do 104, takže počítáme s tím, že budeme v opozici,“ řekl dosavadní šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s odkazem na počet mandátů, kterými bude případně disponovat nová vládní koalice pod vedením kandidáta na premiéra Petra Fialy.

Uznání volební porážky a chystaný odchod do opozice už v pondělí signalizovali někteří poslanci hnutí ANO. Například ostravský hejtman Ivo Vondrák nebo jednička pražské kandidátky Patrik Nacher.

„Jsme připraveni být tvrdou opozicí. Mám připravené tři návrhy z oblasti ochrany spotřebitele, takže jsem připraven ke startu nové sněmovny z opozičních lavic,“ uvedl Nacher.

Podle dosluhujícího předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka hnutí ANO nebude komplikovat vznik nové Fialovy vlády. „Všichni jsme se shodli na tom, že máme zájem na tom, aby vše proběhlo hladce, nemáme zájem dělat obstrukce, nechceme nic zbytečně protahovat, chceme, aby nová vláda vznikla v nějakém rozumném termínu a abychom mohli spolupracovat na jakékoli straně té pomyslné barikády,“ uvedl Vondráček.

Politolog Jan Kubáček o volbách: Černé vysvědčení pro Hřiba a Babiš jako budoucí prezident

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Hnutí ANO se tak očividně smířilo s budoucí opoziční rolí, ačkoliv premiér Andrej Babiš se k tomu zatím nevyjádřil. „Předání moci určitě blokovat nebudeme. Je třeba dát občanům jistotu, že tady vznikne nová stabilní vláda,“ uvedl Jaroslav Faltýnek.

Novou předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO se stane ministryně financí Alena Schillerová a vystřídá tak Jaroslava Faltýnka, který bude nově prvním místopředsedou poslaneckého klubu. Společně s Radkem Vondráčkem pak Faltýnek bude vyjednávat s oběma koalicemi o obsazení funkcí ve sněmovně.