Hnutí ANO si myslí na předsedu Sněmovny. O funkci má zájem i koalice Spolu

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021) Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Volby 2021 a koalice Spolu a PirStan: Zleva Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
6
Fotogalerie

Hnutí ANO sice uznalo porážku a je připraveno být v opozici, vznese ale nárok na funkci předsedy Sněmovny. Po první schůzi poslanecké frakce ANO to potvrdili nynější šéf dolní komory Radek Vondráček a první místopředseda klubu Jaroslav Faltýnek. 

Ve Sněmovně by mělo mít ANO podle svých představitelů nárok na vedení sedmi výborů a na obsazení dvou mít ve vedení dolní komory. "Budeme trvat na pozicích, které nám jako 72člennému klubu náleží," uvedl Vondráček. Podle Faltýnka ANO vyčká na nabídku spolupracujících koalic, o obsazení funkce předsedy Sněmovny čeká debatu. Určitě nárok vzneseme, je otázka, jak to dopadne," řekl. Podle Vondráčka je s ohledem na velikost klubu nárok "poměrně oprávněný". Pozici šéfa dolní komory ale chce pro sebe koalice Spolu.

Hnutí ANO by podle předsedy sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury mělo mít nárok na místopředsedu dolní komory a poměrné zastoupení ve vedení výborů. Stanjura řekl, že rozhovory o ustavení Sněmovny by mohly začít ve středu odpoledne. První schůze dolní komory po volbách by se mohla odehrát 8. listopadu. Složení dolní komory považuje Stanjura za klíčový úkol pro další dny.

"Pokud bude probíhat hladce předání moci, tak budeme respektovat poměrné zastoupení stran ve Sněmovně, pokud bude někdo zkoušet sestavit vládu, která bude mít nulovou šanci získat důvěru, tak to nepůjde hladce," uvedl Stanjura. Zda bude mít v předsednictvu Sněmovny místo i SPD, záleží podle Stanjury na dohodách. "Mohou (tam) být i nemusí, záleží na tom, kolik funkcionářů bude, nemyslím, že by se měl zvyšovat počet místopředsedů, ale také se může snížit," uvedl Stanjura.

Dosud měla Sněmovna pět místopředsedů. Stanjura řekl, že v nižším počtu Sněmovna fungovala lépe.

Z řady praktických důvodů podle Stanjury vzniknou v rámci koalice Spolu tři poslanecké kluby, ale na ustavující schůzi bude fungovat jako jeden poslanecký klub.

Zasedání Sněmovny svolává prezident, a to tak, aby začalo nejpozději třicátý den po dni voleb. Neučiní-li tak, sejde se Sněmovna třicátý den po dni voleb, čemuž odpovídá šéfem poslanců ODS udávaný termín 8. listopadu. Stanjura uvedl, že s prezidentem, který je od víkendu hospitalizován na jednotce intenzivní péče, chce koalice Spolu navázat kontakt, až mu bude lépe. "Je vrcholně neslušné, abychom stanovovali nějaký deadline," uvedl Stanjura.

Podle zákona svolává ustavující schůzi bývalý předseda Sněmovny, pokud se stane poslancem. Vzhledem k tomu, že dosavadní předseda Radek Vondráček (ANO) se do Sněmovny dostal, svolá schůzi on.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub