ANO definitivně zlikvidovalo levici. Navzdory poklesu v průmyslových baštách uspělo

Volební štáb Hnutí ANO

Volební štáb Hnutí ANO Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Hnutí ANO oproti minulým volbám oslabilo, ale dařilo se mu v průmyslových baštách.
ČSSD se poprvé v historii České republiky nedostala do Poslanecké sněmovny.
8
Fotogalerie

Výsledky letošních voleb přinesly změnu hned na několik frontách. Jednou z těch nejvýznamnějších je konec tradiční levice, kterou v posledních třiceti letech zastupovala ČSSD a KSČM. Například v Mladé Boleslavi, kde sídlí jeden z největších zaměstnavatelů Škoda Auto, vyhrála koalice Spolu.

V Litvínově, Lovosicích, Mostu nebo v Nošovicích hnutí ANO atakovalo hranici čtyřiceti procent, získalo tedy o zhruba deset procentích bodů více než hnutí Andreje Babiše celorepublikově. Dokazuje to, že ANO dokázalo přetáhnout na svou stranu tradiční levicový elektorát, který v posledních třiceti letech spolehlivě volil sociální demokraty nebo komunisty. 

Jak volila průmyslová centraJak volila průmyslová centra|E15

I tak ale hnutí dosáhlo značně slabšího výsledku než před čtyřmi lety, kdy bylo na vrcholu sil. Například v Lovosicích v minulých volbách získalo ANO 48 procent hlasů, tedy o deset procentních bodů méně než v letošních volbách. O osm procentních bodů klesl zisk vládního hnutí také v Nošovicích, kde sídlí továrna korejské automobilky Hyundai. 

V Mladé Boleslavi, sídelním městě Škody Auto, uspělo ANO před čtyřmi lety se ziskem více než 34 procent hlasů, v letošních volbách to bylo už „pouze“ 26,9 procenta. Nynější volby tam ovládla koalice Spolu se ziskem 27 procent hlasů, přičemž součet zisků stran sdružených v koalici nedosáhl v minulých volbách ani dvaceti procent. 

Jak volila průmyslová centraJak volila průmyslová centra|E15

Přes 30 procent, tedy nadprůměrný zisk oproti celostátnímu výsledku, si ANO připsalo také v ostravských Vítkovicích, v Třinci, Přerově nebo v Ústí nad Labem. Ze zmíněných měst a městských částí ČSSD překročila hranici pěti procent pouze v Mladé Boleslavi, Vítkovicích a v Třinci, komunisté dokonce v žádném z výše uvedených průmyslových sídel. Levicoví voliči si jako svého jediného zástupce ve sněmovně vybrali hnutí miliardáře a premiéra Andreje Babiše.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub