Snížíme sociální pojištění i odvody za částečné úvazky, slibuje koalice Spolu

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda lidovců Marian Jurečka

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda lidovců Marian Jurečka Zdroj: ČTJ / Krumphanzl Michal

Předseda ODS Petr Fiala
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda ODS Petr Fiala
Opozice se šikuje proti Babišovi. Zleva šéf Pirátů Ivan Bartoš, předseda STAN Vít rakušan, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, místopředseda ODS Martin Kupka a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na tiskové konferenci z dubna 2020.
4
Fotogalerie

Koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL představila svůj volební program. Je v něm mimo jiné důraz na zlevnění nákladů práce. Středopravicové uskupení chce snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body.

„Deset programových týmů, 300 expertů, 1800 hodin práce, 9619 slov. To je náš program naděje pro Českou republiku,“ uvedl koaliční sliby předseda ODS a lídr uskupení Petr Fiala.

Trojblok plánuje vedle snižování sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů taktéž snížit odvody za částečné úvazky. Daně by se podle koalice měly zvedat jen jednou za volební období. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už v rozhovoru pro deník E15 poodhalila, že touto daňovou změnou by mohlo být škrtnutí jedné sazby DPH.

Zároveň koalice představila institut daňové brzdy, který stanoví strop daňového břemene. „Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučeno,“ uvádí se v novém programu.

Přestože chce koalice brzdit v růst daňového břemene a spíše snižovat zatížení odvody, dává si za cíl výrazně snížit schodek rozpočtu. „Uděláme všechno pro to, aby schodek do konce volebního období klesl na 1,5 procenta hrubého domácího produktu,“ navrhuje koalice.

Dále chce „modernizovat českou burzu, abychom na ni přilákali nové investory“, snížit DPH při výstavbě a rekonstrukcích z 15 na 10 procent, zavést možnost pro firmy účtovat v eurech, odstřihnout firmy z daňových rájů od veřejných peněz nebo snížit DPH u všech ekologických výrobků, kde je to možné.

Koalice také zpracovala návrh daňové reformy, v rámci níž počítá se zaručeným důchodem navázaným na průměrnou mzdu. „Do důchodu se budou promítat jak odvody, tak počet dětí. Bonus za vychované děti dostanou už dnešní důchodkyně,“ navrhuje koalice. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce koalice přejmenovat na Ministerstvo pro rodinné, sociální a pracovní věci.

Lídři koalice Spolu

Praha – Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Středočeský kraj – Jan Skopeček (ODS)

Jihočeský kraj – Jan Bauer (ODS)

Plzeňský kraj – Martin Baxa (ODS)

Karlovarský kraj – Jan Bureš (ODS)

Ústecký kraj – Karel Krejza (ODS)

Liberecký kraj – Petr Beitl (ODS)

Královéhradecký kraj – Ivan Adamec (ODS)

Pardubický kraj – Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

Vysočina – Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)

Olomoucký kraj – Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jihomoravský kraj – Petr Fiala (ODS)

Moravskoslezský kraj – Zbyněk Stanjura (ODS)

Zlínský kraj – Ondřej Benešík (KDU-ČSL)