Visegrád je best in covid, chlubí se po roce Babiš. Nikde jinde v EU nezemřel větší podíl populace

Momentka z předvolební kampaně Andreje Babiše

Momentka z předvolební kampaně Andreje Babiše Zdroj: profimedia

Tabulka PES přestala mít určující charakter, na což kolážišté rovněž zareagovali.
Realita je ale o poznání méně humorná. Hygienici nestíhají, testovací kapacity jsou přetížené.
Kritici vládě vyčítají, že nevypracovala jasný plán pro případ druhé vlny nemoci COVID-19.
Značně složitá je kvůli koronaviru i situace ve školách.
Autor TMBK využil motiv Zaklínače pro vytvoření nového charakteru.
12
Fotogalerie

Na sociálních sítích znovu houfně koluje sousloví „best in covid.“ Důvodem je twitterový status premiéra Andreje Babiše, který po roce zopakoval svůj později mnohokrát kritizovaný a vysmívaný výrok o úspěších boje států V4 s pandemií koronaviru. Řada sledujících Babišovi připomíná, že ve statistikách celkového počtu obětí onemocnění covid-19 patří Česko s Maďarskem k těm vůbec nejhorším státům na světě. Podrobněji nelichotivou statistiku rozebírá infografika E15.cz.

„První výročí od mého prohlášení v srpnu 2020, že V4 je best in covid v Evropě. Po roce to zase platí. Držme si palce, aby to V4, a hlavně nám vydrželo,“ uvádí premiérův profil na sociální síti. Babiš odkazuje na současnou poměrně příznivou situaci v Česku.

Za celý srpen bylo letos o 285 méně případů nákazy než v červenci a asi o 2400 méně než před rokem. V úterý ovšem přibylo 287 potvrzených nákaz, což je v mezitýdenním srovnání o 40 více a čtvrtý nejvyšší počet za prázdniny.

Na milion obyvatel Česka připadá v týdenním průměru 18 nových případů nákazy novým typem koronaviru. Například v Rakousku je to zhruba devětkrát tolik, ukazují data portálu Ourworldindata.

Mnohem hůře ale vyznívají statistiky úmrtí na milion obyvatel. Celkem při zohlednění celé doby trvání pandemie patří Česku páté nejhorší místo na světě. Maďarsku dokonce druhé, Slovensku dvanácté a Polsku osmnácté.

Celkově koronaviru v tuzemsku podlehlo 30 404 lidí. Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů onemocnění nicméně výrazně snižuje očkování. Od začátku vakcinace v Česku zdravotníci aplikovali téměř 11,5 milionu očkovacích dávek. Ukončené očkování má 5,712 milionu lidí, tedy 53,4 procenta z 10,7 milionu obyvatel.

Připomeňte si některé satirické koláže, které si jako námět vzaly zvládání pandemie koronaviru v Česku:

Podívejte se na videoprofil Andreje Babiše:

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub