Trump řekl po devíti dnech nemoci, že už nemá koronavirus a není nakažlivý

Prezident USA Donald Trump poprvé od pozitivní testu na koronavirus vystoupil na veřejnosti, (10,10.2020).

Prezident USA Donald Trump poprvé od pozitivní testu na koronavirus vystoupil na veřejnosti, (10,10.2020). Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump se poprvé po nákaze koronavirem ukázal na veřejnosti (10.10.2020)
Americký prezident Donald Trump se poprvé po nákaze koronavirem ukázal na veřejnosti (10.10.2020)
Americký prezident Donald Trump se poprvé po nákaze koronavirem ukázal na veřejnosti (10.10.2020)
4
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump v neděli v televizi Fox News prohlásil, že už nemá covid-19 a není u něj riziko přenosu koronaviru na další lidi. Šéf Bílého domu se podle agentury Reuters v pondělí chystá vrátit k předvolební kampani a na předvolební mítinky před listopadovými volbami.

„Prošel jsem nejvyšším testem, s nejvyššími standardy. Jsem ve skvělé kondici,“ nechal se slyšet v americké televizní stanici Trump.

Prezident také uvedl, že už nebere kvůli nemoci covid-19 žádné léky. „Porazil jsem tenhle šílený, strašný čínský virus,“ prohlásil a dodal: „Vypadá to, že jsem imunní.“ Agentura Reuters připomněla, že z vědeckých výzkumů zatím není jasné, zda lidé, kteří se vyléčili z covidu-19 a mají protilátky, jsou skutečně chráněni před další infekcí, a jak dlouho může imunita bránit další nákaze.

Hlavní lékař Bílého domu Sean Conley v sobotu uvedl, že prezident může vyjít z izolace, protože pominulo riziko nákazy dalších lidí. Z jeho prohlášení však nebylo zcela jasné, zda Trumpův test vyšel negativně.

U amerického prezidenta se koronavirus prokázal před devíti dny, několik dní poté strávil v nemocnici. V sobotu krátce vystoupil před stovkami svých příznivců na balkóně Bílého domu.

Americký prezident usiluje o znovuzvolení v listopadových prezidentských volbách a chce se co nejdříve vrátit k předvolební kampani, ze které ho onemocnění vyřadilo na déle než týden.

Příští týden plánuje navštívit klíčové „bitevní“ státy, kde je situace ohledně preferencí voličů nejistá a právě o ně uchazeči o prezidentský úřad svádějí největší boje. Šéf Bílého domu chce nejprve v pondělí na Floridu, v úterý do Pensylvánie a ve středu do Iowy, píše Reuters.

Podle většiny průzkumů nyní ztrácí na svého demokratického soka Joea Bidena, přičemž řada voličů nesouhlasí právě s tím, jak si jeho administrativa poradila s pandemií covidu-19, která co do absolutních čísel zasáhla USA nejsilněji na světě.

Kritika se na Bílý dům snesla také za laxní přístup k nošení roušek a dodržování fyzického odstupu, připomíná Reuters. Nejméně jedenáct Trumpových blízkých poradců už mělo pozitivní testy na koronavirus.