Američané už tipují, kdo má největší šanci porazit Trumpa v příštích volbách

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Prezidentský kandidát Bernie Sanders dorazil na inauguraci Donalda Trumpa
Demokratický kandidát Bernie Sanders (na snímku) vede před Hillary Clintonovou
Primárky demokratů v New Hampshire vyhrál Bernie Sanders
4
Fotogalerie

Zvrátit neúspěch Demokratické strany v posledních prezidentských volbách má Bernie Sanders. Šestasedmdesátiletý levicový politik má podle Američanů největší šanci porazit současnou hlavu USA Donalda Trumpa. 

Voliči na vermontského senátora sázejí na politické burze Predictit.org, kde poráží ostatní kandidáty, ale také například zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga. I přesto, že se demokraté na další volby připravují již od své porážky v loňském roce, doposud žádného kandidáta neohlásili.

O Sandersově myšlence jít znovu do voleb přitom informuje i portál Politico. Poukazuje především na skutečnost, že začal upevňovat svou pozici uvnitř strany, čímž se více přiblížil jejímu jádru. Zároveň pokračuje ve vymezování se vůči republikánské politice, například vůči návrhům ve zdravotnictví nebo daňové politice.

Pomoci by Sandersovi měla také image nejoblíbenějšího amerického úředníka, což je skutečnost, se kterou by jiný demokratický kandidát musel komplikovaně bojovat. Sám Sanders ale svou kandidaturu doposud ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Jill Steinová, předsedkyně amerických Zelených, si však nemyslí, že by Sanders zvítězil v nominaci Demokratické strany. Hlavní kritika se na Sanderse před posledními prezidentskými volbami snášela především kvůli tomu, že nedokázal dostatečně zaujmout národnostní menšiny.

Za problematické politologové označují také některé jeho výroky vůči ženám. Sanders se svou kampaň snažil postavit především na sociálně-demokratických ekonomických návrzích, které však podle Newsweeku u veřejnosti příliš nezafungovaly. I přes tuto kritiku se Steinová snažila Sanderse neúspěšně zrekrutovat do své strany.

Proti Sandersově kandidatuře přitom hovoří také věk. Nejstarším prezidentem v době nástupu do úřadu byl ve věku 70 let a 220 dní Donald Trump. Sandersovi by přitom za tři roky bylo téměř osmdesát.