Americká ekonomika nečekaně zbrzdila růst na půl procenta

Americký průmysl - ilustrační foto

Americký průmysl - ilustrační foto Zdroj: CTK

Americká ekonomika zpomalila v letošním prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,5 procenta z tempa 1,4 procenta v předešlém kvartále. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA. Výsledek je horší než odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali růst 0,7 procenta. Ministerstvo za hlavní brzdu expanze označilo pomalejší růst spotřebitelských výdajů, klesající vývoz a pokles firemních investic.

Ministerstvo za hlavní brzdu růstu označilo pomalejší zvyšování spotřebitelských výdajů, klesající vývoz a pokles firemních investic. Výkon ekonomiky USA za letošní první tři měsíce roku je nejhorší od prvního čtvrtletí 2014, kdy se tamní hrubý domácí produkt snížil o 0,9 procenta, napsala agentura AP.

Spotřebitelské výdaje, které tvoří zhruba 70 procent ekonomické aktivity USA, rostly nejpomalejším tempem za poslední rok. Během ledna až dubna se zvýšily o 1,9 procenta, v loňském čtvrtém čtvrtletí však stouply o 2,4 procenta.

Podnikatelské výdaje se snížily o 5,9 procenta, a zaznamenaly tak největší kvartální propad od vrcholu hospodářské krize v roce 2009. Investice v kategorii zahrnující průzkum těžby ropy a zemního plynu se snížily dokonce o rekordních 86 procent. Stojí za tím nízké ceny ropy, kvůli kterým jsou firmy v energetickém sektoru nuceny škrtat ve výdajích.

Zdroj: ieconomics.com

Na údajích se podepsal i silnější americký dolar, který zasáhl vývoz z USA a zvýšil schodek zahraničního obchodu. Vyšší schodek zahraničního obchodu znamená nižší HDP. Vyšší obchodní schodek tak z růstu v prvním čtvrtletí ubral 0,3 procentního bodu.

Od chvíle, kdy se americká ekonomika před téměř sedmi lety začala zotavovat z finanční krize, vykazuje za první čtvrtletí mnohem pomalejší tempa růstu než ve zbytku roku. Podobný vývoj předpokládají ekonomové i letos. Růst ve druhém čtvrtletí odhadují na zhruba dvě procenta.

Americká centrální banka (Fed) ve středu v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru slabá místa v domácí ekonomice zaznamenala a rozhodla se ponechat svou měnovou politiku beze změn. Základní úrokovou sazbu zvýšil Fed loni v prosinci poprvé za devět a půl roku.

Větší obezřetnost

Od té doby banka signalizovala větší obezřetnost. Mnoho ekonomů dosud přepokládalo, že Fed k dalšímu zvýšení sazeb přikročí v červnu, nyní ale začínají počítat s pozdějším termínem. Podle některých bude Fed s dalším zpřísněním měnové politiky čekat do září, jiní jej nečekají dřív než v prosinci.

Americké akciové trhy v úvodu dnešního obchodování klesly, širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,3 procenta. Dolar na devizovém trhu prohloubil ztráty k šesti předním světovým měnám.