Aukce legendárního Porsche mohla překonat rekordy, zbyly z ní ale akorát rozpaky

Porsche Type 64

Porsche Type 64 Zdroj: RM Sotheby’s

Porsche Type 64
Porsche Type 64
Porsche Type 64
Porsche Type 64
Porsche Type 64
25
Fotogalerie

Jeden ze tří prototypů automobilu, který se jako vůbec první pyšnil názvem Porsche, se v kalifornské aukční síni Sotheby's Monterey prodat nepodařilo. Původní odhady hovořily o tom, že by se předchůdce modelu Porsche 356 mohl vydražit až za 20 milionů dolarů, tedy téměř půl miliardy korun. Kvůli zmatku na aukci však celý prodej padl. 

Agentura Bloomberg informovala, že dražitel aukci oficiálně začal nabídkou za vůz z roku 1939 na 30 milionech dolarů a jeho nabídka se rychle zvyšovala až na více jak 70 milionů dolarů (zhruba 1,6 miliardy korun). Tato cena dokonce převyšovala doposud nejdražší automobil prodaný v aukci, kterým je Ferrari 250 GTO, jehož cena se vyšplhala na 1,1 miliardy korun. 

Dražebník aukce však v jejím průběhu náhle uvedl, že právě částka 70 milionů dolarů je chybná. Původně prý chtěl aukci začít na sumě 13 milionu dolarů, ne na třiceti. Údajně se prostě přeslechl.

To značně popudilo zájemce o automobil a část z nich ze slavné aukční síně i odešla. „Jako špatný vtip,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Johnny Shaughnessy, sběratel z jižní Kalifornie. „Absolutně ztratili důvěryhodnost,“ doplnil k chybě aukčního domu Sotheby's. 

„Navzdory zájmu náročných sběratelů se nám v noci mezi prodávajícím a kupujícím nepodařilo dosáhnout společné domluvy,“ uvedla v tisková mluvčí domu v krátkém prohlášení. 

Pozoruhodné auto Type 64 bylo zkonstruováno samotným Ferdinandem Porschem v době, kdy pracoval jako konstruktér ve společnosti Volkswagen. Vzniklo k účasti na závodu mezi Berlínem a Římem, který byl plánován na oslavu „Paktu oceli“, mezi nacistickým Německém a fašistickou Itálií.

Prohlédněte si fotogalerii: