Za balíček karet s Pokémony neváhal dát kupec v aukci miliony

Karty Pokémon

Karty Pokémon Zdroj: Profimedia

Karty Pokémon
2
Fotogalerie

Pokémánie ve světě polevila, přesto ale japonský animovaný fenomén představuje zajímavý zdroj výdělku i v roce 2019. Za balíček hracích karet Pokémon z roku 1999 dal kupec přes 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun), informuje server CNBC.

Kolekce obsahuje celkem 103 kartiček z první anglickojazyčné edice z roku 1999. „Byly v dokonalém stavu,“ uvedla podle CNBC aukční síň Goldin Auction.

Vyvolávací cena činila 25 tisíc dolarů (577 tisíc korun), zájemci celkem dvanáctkrát přihodili. Aukce těsně překonala dražbu podobného balíčku “pokémonů” z roku 2017, kdy se jeho cena zastavila těsně pod hranicí 100 tisíc dolarů.

„Pro mnoho miléniálů zůstávají původní videohry s tematikou Pokémonů a stejnojmenné karetní hry z roku 1999 symbolem jejich dětství,” uvedla Goldin Auctions. 

Úspěšná značka se zrodila roku 1996. Tehdy vyšli „pokémoni“ pro tehdejší přenosnou herní konzoli GameBoy. Ve stejné době šly na japonský trh v reakci na komerční úspěch elektronických her s Pokémony i sběratelské karty. Už rok po vydání první hry se rozběhla první řada televizního seriálu a začal se tisknout komiks. Zájem o Pokémony nedávno oživila i mobilní hra s přídomkem GO z roku 2016.