Berlusconi štěpí italskou koalici. Hrozí jí rozpad

Silvio Berlusconi, Itálie

Silvio Berlusconi, Itálie

Čtvrteční verdikt nejvyššího italského soudu o vině Silvia Berlusconiho v kauze daňových úniků může opět vyvolat nestabilitu.

Spolustraníci mediálního magnáta žádají jeho omilostnění a pět ministrů z expremiérovy strany Lid svobody (PdL) vyjádřilo připravenost rezignovat na své funkce. Křehká vláda pod vedením Enrica Letty se přitom po únorových volbách rodila velmi těžce. Má před sebou důležité reformy a jejího kolapsu se děsí trhy.

Fungování koalice, složené hlavně z pravicové PdL, levicové Demokratické strany (PD) a centristů někdejšího předsedy úřednického kabinetu Maria Montiho, komplikují pře ohledně hospodářské politiky a hlavně daní. Její osud však bude záviset především na tom, zda předáci Berlusconiho partaje usoudí, že je pro ně výhodné vyvolat další volby. Podle dosavadních průzkumů jsou šance PdL a PD vyrovnané.

Berlusconi tvrdí, že rozsudek, který pro něj znamená rok domácího vězení nebo veřejně prospěšných prací, je politicky motivovaný. Žádá proto justiční změny. „Pokud nedojde k reformě soudnictví, jsme připraveni na nové volby,“ prohlásil podle nejmenovaného zdroje Reuters na stranické poradě.

Levice ale tvrdí, že požadavky na omilostnění a změny v justici jsou nepřijatelnou provokací. „Buď se PdL vrátí k normálním demokratickým postupům, anebo její ministři – když už tím vyhrožují – mohou odejít,“ vzkázal náměstek ministra hospodářství Stefano Fassina. Očekává se navíc, že část vnitřně poměrně nejednotné PD bude důrazně proti dalšímu partnerství s odsouzeným. Není přitom zatím jasné, jak dlouho nebude moci Berlusconi vykonávat veřejné funkce. Nejvyšší soud tuto část trestu vrátil k přezkoumání. Původní pětiletý zákaz tak může být zkrácen. Senát by však už v září mohl rozhodnout o ukončení jeho mandátu. Spolustraník miliardáře Sandro Bondi tvrdí, že Berlusconimu musí být umožněno zůstat v politice, jinak „Itálie riskuje jistý druh občanské války s nepředvídatelnými následky pro všechny“.
Demokraté ale jeho varování zlehčují a přičítají ho vedrům. „Doporučujeme Bondimu, aby si vzal klobouk, pil hodně vody a vyhýbal se alkoholickým nápojům,“ prohlásil poslanec PD Ernesto Carbone.

Navzdory čtyřicetistupňovým vedrům se včera v Římě na podporu Berlusconiho scházeli jeho stoupenci.