Běženci z polské hranice odjeli do dočasného zázemí, Evergrande se zbavuje mediální firmy

Běženci jsou v dočasném zázemí logistického centra

Běženci jsou v dočasném zázemí logistického centra Zdroj: Profimedia, E15

Migranti na hraničním přechodu Bruzgi-Kuznica mezi Běloruskem a Polskem
Migranti na hraničním přechodu Bruzgi-Kuznica mezi Běloruskem a Polskem
Situace na polsko-běloruské hranici
Zadlužená čínská realitní společnost Evergrande
Evergrande
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Polsko-běloruská hranice se ve středu vylidňovala

Bělorusko uvedlo, že zhruba tisícovce běženců uvízlých na hranici s Polskem poskytlo provizorní zázemí. Varšava potvrdila, že během středy od linie zmizela velká skupina migrantů poté, co se v úterý situace vyhrotila a polské síly na lidi snažící se dostat násilím přes přechod použily vodní děla a slzný plyn. Několik Poláků bylo zraněno.

Běženci, kteří dosud provizorně tábořili na hranici v mrazech a s nedostatkem vody a potravin, byli převezeni do logistického střediska nedaleko přechodu Kuźnica-Bruzhi.

Společnost Iraqi Airways potvrdila, že ve čtvrtek pošle do Běloruska letadlo, které budou moci lidé využít k repatriaci.„Do Iráku se nevrátíme. V zájmu budoucnosti našich dětí chceme jet do Německa,“ citovala BBC jednu ženu. S běloruským autoritářem Alexandrem Lukašenkem hovořila telefonicky už podruhé německá kancléřka Angela Merkelová.

Záplavy poničily kanadskou infrastrukturu

Nezvykle silná bouře a deště, které v posledních dnech sužovaly západ Kanady, způsobily záplavy a sesuvy bahna a značně tak zkomplikovaly dopravu v okolí Vancouveru. Dálnice v oblasti byly uzavřené, poškozené jsou mosty, železnice, přečerpávací stanice i čističky odpadních vod.

Tisíce lidí musely opustit své domovy a hlášena byla přinejmenším jedna oběť a dva pohřešovaní lidé. Ministr dopravy Britské Kolumbie Rob Fleming uvedl, že to byla nejhorší bouře za celé století, a nemá pochyb o její souvislosti se změnou klimatu.

Nejslabší měsíc v prodeji aut v historii

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v říjnu meziročně klesl o třicet procent na 665 tisíc a jeden vůz. Byl to nejhorší říjen v historii záznamů. Evropská asociace výrobců automobilů uvádí, že kvůli nedostatku čipů, který vážně ohrožuje celé odvětví, jde o čtvrtý měsíční pokles v řadě.

Z trhů a burz

Akcie klesaly pod tíhou očekávání zvyšování úrokových sazeb

Americké akcie klesly v obavě z toho, že inflace ohrožující ekonomické zotavení přiměje centrální banky zvyšovat úrokové sazby dříve, než se čekalo. Index Dow Jones klesl o 0,58 procenta, index Standard & Poor’s 500 se snížil o 0,26 procenta a Nasdaq ztratil 0,33 procenta.

„Pokud půjdou úrokové sazby nahoru, samo o sobě to ubere určitým trhům část živosti,“ varoval podle Bloombergu David Solomon z Goldman Sachs. Kromě inflace se experti v závěru roku obávají dopadů přetrvávajících problémů se zásobováním a nedostatkem pracovní síly.

Amazon skoncuje s britskými Visa kartami

Americký internetový obchod Amazon.com oznámil, že od příštího roku přestane přijímat platby kreditními kartami Visa vydanými v Británii. Zákazníci dostali upozornění, že jimi nebude možné platit od 19. ledna. Jde o další krok společnosti v boji proti transakčním poplatkům. „Náklady na přijímaní plateb zůstávají překážkou pro podniky, které se snaží poskytnout zákazníkům nejlepší ceny,“ uvedl internetový prodejce.

Akcie společnosti Visa reagovaly na oznámení poklesem. Zákazníci Amazonu budou moci dále používat k platbám debetní a kreditní karty Visa vydané mimo Británii. Přijímat bude také nadále kreditní karty MasterCard and Amex.

Evergrande prodává zbývající podíl ve streamovací službě

Krizí stižená developerská společnost China Evergrande prodává zbytek svého podílu ve streamovací firmě HengTen za 273 milionů dolarů společnosti Allied Resources Investment Holdingsv sídlící Hongkongu.

Krok přichází v době, kdy zadlužený developer válčí s placením úroků ze svých půjček. „Je to dobré z krátkodobého hlediska vzhledem k uvolnění likvidity, ale také to ukazuje její horlivost získat hotovost,“ uvedl k transakci, na níž Evergrande výrazně prodělá, analytik Bloomberg Intelligence Patrick Wong.

Tweet dne

Před dvaatřiceti lety naše akce přinesla svobodu a demokracii prostřednictvím pokojné sametové revoluce. Nyní jsme opět v bodě, kdy je třeba, abychom jednali: úkolem naší generace je chránit demokracii před hrozbami, kterým dnes čelí.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila výročí 17. listopadu 1989 položením věnce k památníku Brána svobody, který pod hradem Devín na okraji slovenské metropole a u hranic s Rakouskem připomíná čtyři stovky obětí pokusů o útěk z komunistického Československa do západních zemí.

Stane se dnes

  • Německá kancléřka Angela Merkelová bude jednat se spolkovými zeměmi o vývoji pandemie a o karanténních opatřeních.
  • Místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová představí úpravu pravidel hospodářské soutěže EU, která má umožnit větší státní podporu klimaticky šetrných projektů.
  • Ruský prezident Vladimir Putin přednese projev na zasedání kolegia ministerstva zahraničních věcí.
  • Ve Francii se od půlnoci začne prodávat letošní sklizeň mladého vína Beaujolais Nouveau.