Kvůli provizoriu nemůže vzniknout Nejvyšší stavební úřad. Ministerstvo hledá jiný způsob

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (ANO).
3
Fotogalerie

Záměr budoucí koalice jít do nového roku s rozpočtovým provizoriem zkřížil plány ministryni pro místní rozvoj v demisi Kláře Dostálové (ANO). Bez nového státního rozpočtu nemůže v lednu vzniknout zbrusu nový Nejvyšší stavební úřad, který má podle stavebního zákona zastřešovat nové krajské úřady. Dostálová ho proto plánuje omezeně zřídit přímo pod ministerstvem.

Vznik úřadu se sídlem v Ostravě měl být už zkraje nového roku první vlaštovkou stavebního zákona, který v létě prosadila vláda Andreje Babiše (ANO). „Když máte rozpočtové provizorium, tak nemůžete zřídit novou instituci s novými nároky na státní rozpočet. Nemůžete tam přijímat nové lidi, dávat jim platy,“ řekl předseda lidovců a budoucí ministr Marian Jurečka, podle kterého se nicméně úřad rušit nebude.

Nejvyšší stavební úřad se čtyřmi stovkami zaměstnanců má být státní institucí zastřešující nové krajské stavební úřady v podobném modelu jako u finanční správy. Stavební úřady mají podle zákona postupně přejít pod stát, zhruba polovina z nich má skončit úplně, stejně jako tisíce dosavadních zaměstnanců. Takový model se však nové vládě nelíbí.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

„Vadí nám státní stavební úřady na krajské úrovni. Ty v sobě integrují mnoho dalších orgánů státní správy a generují nepřijatelně masivní úřednickou strukturu,“ řekl poslanec a zřejmě další budoucí ministr Martin Kupka (ODS).

Zástupci chystané koalice proto vyjednali s Dostálovou kompromis. „Budoucí koalice naštěstí ustoupila z požadavku úplného odložení účinnosti nového stavebního zákona. Chce zachovat Nejvyšší stavební úřad a Speciální stavební úřad pro vyhrazené stavby,“ řekla dosluhující ministryně. „Jednoduchou novelou chtějí posunout účinnost vzniku státních stavebních úřadů pouze na úrovni krajů,“ dodala s tím, že je otázkou, zda sněmovna stihne novelu schválit.

Provizorium chce Dostálová obejít tím, že Nejvyšší stavební úřad zřídí přímo pod ministerstvem jako organizační jednotku. Omezený úřad tak bude moci od ledna čerpat přímo z rozpočtu rezortu, který bude odpovídat tomu letošnímu.

„Provizorium není žádná pohroma, protože úřady budou vycházet ze základu letošního rozpočtu, který byl velice vysoce nastaven. Nezpůsobíme tím vůbec žádnou komplikaci. Kdyby to bylo naopak, základ byl nízký a něco dramatického by se teď dělo, tak to vnímám jako problém, ale to tak není,“ řekl Jurečka s tím, že je nový kabinet odhodlán stlačit schodek z navrhovaných 376 miliard korun na 300 miliard korun. Přepracovaný rozpočet má být hotov do března.

Byť Dostálová přistoupila na kompromisní řešení, zásah do vyjednaného stavebního zákona se jí nelíbí. „Budu muset upozorňovat na všechna rizika, která změny přinesou,“ řekla. „A těmi jsou v obecné rovině především ta, že výsledkem novel nakonec může být zachování současné paralýzy nebo jen další kosmetická změna současného nefunkčního zákona,“ dodala Dostálová.

Ještě na podzim má být vybrán předseda Nejvyššího stavebního úřadu. V prvním říjnovém kole nevybrala Babišova vláda nikoho, postoupil tam jen jeden uchazeč. Na vyhlášení druhého kola, kam se bude moci kromě stávajících úředníků přihlásit i široká veřejnost, se teprve chystá. „Paní ministryně nabídla ve výběrové komisi místa někdejší opozici, tedy předpokládané budoucí koalici,“ řekl Kupka. „Byl bych rád, kdyby konkurence byla co největší, aby mohla komise vybírat z co největšího počtu uchazečů,“ dodal.