Bezpečnostní expert německé vlády navrhuje postih Česka, prý si nehlídá pohraničí. Chovanec se brání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Expert na otázky vnitřní bezpečnosti německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Schuster v souvislosti s posílením ostrahy hranic kvůli nedávnému hamburskému summitu skupiny předních světových ekonomik (G20) kritizoval Česko a Polsko za zanedbávání dohodnutého pátrání v blízkosti hranic. 

Agentuře DPA řekl, že obě země jsou sice aktivní na vnějších hranicích schengenského prostoru, ale zanedbávají ty vnitřní. Proti tomuto tvrzením se dnes ohradil český ministr vnitra Milan Chovanec, podle něhož taková prohlášení znevažují česko-německou policejní spolupráci.

Podle Schustera by možné nedostatky měla co nejrychleji prověřit Evropská komise a případně vůči daným státům zahájit řízení kvůli porušení unijních smluv.

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem osob, které německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20, který se konal v Hamburku na konci minulého týdne.

Při přechodně obnovených kontrolách přímo na německých hranicích zadržela německá policie podle agentury DPA 744 hledaných osob. Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů.

"Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo 'volná jízda pro pachatele'," řekl Schuster DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a "nově také Rakousko".

Jako příklady zemí, jejichž nedostatečné příhraniční kontroly by měla prověřit Evropská komise, uvedl Českou republiku a Polsko, které jsou podle něj sice aktivní na vnějších schengenských hranicích, ale vnitřní hranice zanedbávají. Podle Schustera jde především o problém při stíhání drogových deliktů a krádeží.

Ministr Chovanec se dnes proti Schusterovým prohlášením ohradil a oznámil, že se chce obrátit na německého ministra vnitra, protože podobná tvrzení podle něj znevažují česko-německou policejní spolupráci.

Chovanec uvedl, že česká policie je s německými partnery v úzkém kontaktu a o žádných problémech ve vzájemné spolupráci na vnitřních hranicích Schengenu nemá informace.

"Při konání summitu G20 byly zřízeny společné hlídky české a německé policie v příhraničních oblastech, při kterých probíhala nepřetržitá výměna informací. Dle informací Policie ČR osoby, které německá policie zajistila, měly pobytový vztah k SRN. Z toho důvodu jsou vedeny jako osoby v pátrání v systému německé policie, nikoliv v systému ČR, a zadržela je až německá strana," podotkl Chovanec, jehož vyjádření ČTK poskytla mluvčí jeho ministerstva Klára Pěknicová.

Pátrání do určité vzdálenosti od státních hranic provádějí policejní hlídky, které v blízkosti hranic monitorují provoz a zastavují některé automobily, zejména kvůli namátkovým kontrolám.