Česko a Lotyšsko: Zrušme sankce proti Bělorusku

Ministři zahraničí Lotyšska a Česka Edgars Rinkévičs (vlevo) a Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničí Lotyšska a Česka Edgars Rinkévičs (vlevo) a Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministři zahraničí Lotyšska a Česka Edgars Rinkévičs a Lubomír Zaorálek jsou pro přehodnocení sankcí Evropské unie vůči Bělorusku, pokud z nadcházejících prezidentských voleb vzejdou pozitivní signály. Kromě aktuálních otázek a bilaterální agendy probírali přípravu varšavského summitu NATO a v této souvislosti podpořili budoucí vstup Černé Hory do aliance. Rinkévičs pozval Zaorálka na návštěvu Rigy.

„Bělorusku jsme věnovali významnou část rozhovorů,“ uvedl Zaorálek. Oba podle něho se zájmem čekají, jaká bude úroveň nedělních voleb. Ministři ocenili srpnové rozhodnutí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka propustit na svobodu šest vězněných politických odpůrců, jakož i roli Minsku v mírových jednáních o ukrajinském konfliktu.

Zaorálek ale dal lotyšskému kolegovi za pravdu, že je třeba si uchovat určitou střízlivost. Nicméně podle něj existuje možnost posunout vztahy EU s Běloruskem na vyšší úroveň.

EU podle zprávy agentury Reuters hodlá po volbách na čtyři měsíce zrušit sankce proti Bělorusku a prezidentu Lukašenkovi, pokud se neobjeví při volbách represe. Nejmenovaní unijní diplomaté uvedli, že o zrušení sankcí by měli v pondělí rozhodnout ministři zahraničí osmadvacítky.

Zaorálek ocenil velice blízké postoje Česka a Lotyšska v zahraniční politice. V poslední době se podle něho velmi intenzivně rozvíjejí ekonomické kontakty. Doba je zralá i na rozsáhlejší investiční projekty, uvedl. Nijak je ale nekonkretizoval.

Šéfové diplomacií Lotyšska a ČR se při jednání vrátili k výsledkům čtvrtečního summitu v Bruselu o migraci na Balkáně a ve Středomoří. Intenzivně se věnovali situaci na Ukrajině a vývoji vztahů s Ruskem. Svému lotyšskému protějšku Zaorálek poděkoval za pozvání do Rigy, které se bude snažit v příštím roce využít.