Charlie Hebdo dá čtyři miliony eur rodinám obětí lednových útoků

Časopis Charlie Hebdo se rychle rozprodává

Časopis Charlie Hebdo se rychle rozprodává Zdroj: CTK

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo, část jehož redakce na začátku letošního roku povraždili islámští extremisté, odevzdá téměř čtyři miliony eur (108 milionů korun) rodinám obětí těchto útoků. Skoro dvě třetiny ze 17 obětí masakru tvořili novináři listu.

Redakci týdeníku přepadli extremisté 7. ledna kvůli publikaci karikatur proroka Mohameda. Dva bratři arabského původu zabili 12 lidí, většinou novinářů, v průběhu redakční porady. Další pachatel původem z černé Afriky pak v následujících dnech zabil dalších pět osob. Všechny tři pachatele zastřelila policie.

V dnešním prohlášení Charlie Hebdo uvádí, že peníze, které odevzdává, pocházejí z finančních darů z 84 zemí světa. Týdeník zároveň požádal francouzské úřady, aby jmenovaly nezávislou komisi, která by dohlédla na spravedlivé přerozdělení peněz. Přeživší část redakce týdeníku se z lednového masakru dosud zcela nevzpamatovala. Průběžně ji někdo z píšících novinářů či karikaturistů opustí. Spekuluje se dokonce, že v brzké době přestane vycházet.