Chceme další referendum, žádají téměř dva miliony Britů v on-line petici

Příznicvi brexitu slaví

Příznicvi brexitu slaví Zdroj: ctk/AP

Petice, v níž Britové na internetu vyzývají k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii, má téměř již dva miliony podpisů. Britští poslanci jsou tak donuceni alespoň zvážit debatu na toto téma.

„My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v unii či pro odchod z unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici, která byla na stránce britského parlamentu zveřejněna již před čtvrtečním referendem

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.

Zájem o petici požadující druhé referendum o EU způsobil v pátek kolaps webové stránky Poslanecké sněmovny, která slouží ke zveřejňování petic. Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí. Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU. Svůj podpis k petici mohou připojit pouze britští občané nebo lidé v zemi trvale žijící.

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve uvedl, že žádné druhé referendum se konat nebude.

V pátek se objevila i petice vyzývající starostu Sadiqa Khana k odtržení Londýna od zbytku země. Podepsalo ji už 117 tisíc lidí. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 tisíc podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

Arsen Lazarevič: Britové dali šanci budoucnosti před přítomností