Čína se chystá bojkotovat australský export. Největší IPO firmy Ant Group se odkládá

Australská ekonomika má problém. Čína, která je pro zemi největším obchodním partnerem chce bojkotovat některé druhy australského zboží. Například uhlí, měď nebo víno.

Australská ekonomika má problém. Čína, která je pro zemi největším obchodním partnerem chce bojkotovat některé druhy australského zboží. Například uhlí, měď nebo víno. Zdroj: e15.cz

Čínský miliardář Jack Ma doplatil na kritiku čínského regulačního systému. Jeho Ant Group se zřejmě na burzy nepodívá nejméně půl roku.
Kosovký prezident Hashim Thaçi rezignoval a byl převezen do vazby v Haagu. Je obviněn z válečných zločinů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Čínsko-australský spor

Ačkoli čínský prezident Si Ťin-pching nedávno sliboval, že Čína chce více spolupracovat se zahraničními partnery, asijská velmoc se vedle konfliktu s USA brzy může dostat do další obchodní války, tentokrát s Austrálií. Mezi státy panuje napětí od roku 2018, kdy australská vláda zakázala čínské firmě Huawei podílet se na budování tamních sítí páté generace. Čína, která je pro Australany největším odběratelem, nyní bude podle slov svých představitelů bojkotovat dovoz australského zboží. 

Embargo, které má vejít v platnost v pátek, platí pro uhlí, měď, cukr, dřevo, ječmen, víno a mořské plody. Tyto produkty tvoří asi sedm procent australského vývozu za 19,7 miliardy dolarů, tedy asi 444 miliard korun. Australští exportéři tlačí na politiky, aby spor s Pekingem urovnali. Podle australského ministra pro obchod Simona Birminghama sankce zatím nejsou oficiální. 

Z prezidentské kanceláře do vazby

Kosovský prezident Hashim Thaçi ve čtvrtek odstoupil ze své funkce. Následně byl zatčen a přepraven do vazební věznice mezinárodního tribunálu v Haagu. Thaçi je obviněn z páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit v 90. letech, kdy byl jedním z vůdců Kosovské osvobozenecké armády. Ta tehdy bojovala proti režimu v Bělehradu s cílem dosáhnout nezávislosti Kosova na Srbsku. 

Podle prokuratury je teď už bývalý prezident odpovědný za vraždy nejméně stovky civilistů. Dvaapadesátiletý Thaçi svou vinu popírá. Kromě něj jsou obviněni také další kosovští politici, třeba někdejší předsedové tamního parlamentu Kadri Veseli a Jakup Krasniqi, který za bojů se Srbskem v letech 1998 až 1999 působil jako vysoce postavený velitel kosovských povstalců.

Z trhů a burz 

Akcie stále v růstu

Americké i evropské akcie počtvrté za sebou zpevnily. Investoři v USA patrně sázejí na to, že i když vyhraje prezidentské volby Joe Biden, Demokratická strana nezíská většinu v americkém Senátu a nebude tak moci prosazovat žádné zásadní reformy, jako je třeba vysoké zdanění velkých korporací. Indexy S&P 500 a Dow Jones shodně vyrostly o 1,95 procenta. Nasdaq Composite si polepšil o 2,59 procenta. Z evropských trhů nejvýrazněji posílil německý DAX. Ten uzavřel čtvrteční obchodování v zisku 1,98 procenta.     

Největší IPO se výrazně odkládá

Čínská technologická společnost Ant Group, která se ještě před pár dny těšila na rekordní IPO v historii a měla na prodeji svých akcií vydělat přes třicet miliard dolarů, tedy více než 676 miliard korun, se na burzy v Hongkongu a Šanghaji jen tak nepodívá. Zabránili jí v tom čínské úřady. Deník Financial Times hovoří o odkladu v délce nejméně šesti měsíců a hodnota cenných papírů firmy půjde pravděpodobně dolů. Majitel Antu a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zřejmě doplatil na to, že se odvážil veřejně kritizovat finanční regulaci v Číně.    

Video dne

Střední Amerika momentálně bojuje s následky ničivého hurikánu Eta. Mezi zasaženými státy je například Honduras, Nikaragua či Guatemala. O život přišlo nejméně padesát lidí. Na počátku příštího týdne by hurikán mohl zasáhnout jižní Floridu.  

Stane se dnes

  • Volební komisaři by měli dokončit sčítání posledních volebních hlasů v amerických státech Pensylvánie, Georgia, Nevada, Severní Karolína, Arizona a Aljaška. 
  • Bude pokračovat vyšetřování nedávného teroristického útoku ve Vídni.
  • Berlín zveřejní zprávu o vývoji průmyslové výroby v Německu za září.