Bitcoin je jedním z vítězů amerických voleb, skokově posílil

Kryptospekulanti se snaží čekání na údajně nevyhnutelné prolomení historického maxima zkrátit i pomocí tematické módy.

Kryptospekulanti se snaží čekání na údajně nevyhnutelné prolomení historického maxima zkrátit i pomocí tematické módy. Zdroj: Jan Vávra

Kolem výsledku voleb v USA panuje nejistota, nicméně situace, kdy by případné vítězství Joea Bidena bylo jen těsné a republikáni by ovládali Senát, je podle CNN z hlediska finančních trhů příznivá. Těží z ní i kryptoměny. Nejrozšířenější bitcoin posílil za den o deset procent a ve čtvrtek odpoledne se dostal na 15 200 dolarů za digitální minci (343 tisíc korun).

Bitcoin se tak obchoduje nejvýše od ledna 2018. K zájmu o bitcoiny přispívají ale také obavy z pandemie a obecně vyšší zájem investorů, poznamenala agentura Bloomberg.

Někteří investoři čekají, že růst cen kryptoměn bude pokračovat. Analytik společnosti Fundstrat Global Advisors LLC Rob Sluymer uvádí, že novou hladinou cenové rezistence by se pro bitcoin mohla stát cena 20 tisíc dolarů.

Bitcoin těží i z významných investic od firem, jako je Square a Paul Tudor Jones. Podle zastánců měny může být bitcoin v době nejistoty takzvaným diverzifikátorem, který zvýší rozmanitost portfolia. Určité faktory, jako je současné uzavírání evropských zemí kvůli pandemii nebo zpoždění výsledků amerických voleb, tak pomáhají k jeho růstu.

Jak ale Bloomberg upozorňuje, svět kryptoměn je velmi nestabilní. V roce 2017 zaznamenal bitcoin prudký růst na rekordních 20 tisíc dolarů, aby o necelý rok později spadl na tři tisíce dolarů. Mnoho analytiků a investorů proto vůči kryptoměnám zaujímá spíše skeptický postoj.

Zajímáte se o kryptoměny? Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 a žádný text na dané téma vám neunikne >>>