Čínský Xpeng pokračuje v expanzi. Zahájil předprodej svých elektromobilů v Evropě

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng začal přijímat objednávky na svůj sedan P5 v Dánsku, Nizozemsku, Švédsku a Norsku.

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng začal přijímat objednávky na svůj sedan P5 v Dánsku, Nizozemsku, Švédsku a Norsku. Zdroj: e15.cz

Inflace ve Spojených státech se v únoru zvýšila na 7,9 procenta.
Setkání ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby (na snímku) s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem žádný výsledek nepřineslo. Válka na Ukrajině pokračuje.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Protiruské sankce brzdí Afrika a Asie

Rusko se kvůli invazi na Ukrajinu stalo nejvíce sankciovanou zemí na světě. Jeho trh zároveň hromadně opouštějí velké zahraniční firmy, k nimž se v pátek ráno připojil i tuzemský Avast. Stanice BBC a Deutsche Welle nicméně připomínají, že zatímco Západ Moskvu trestá, většina asijských a afrických států se k protiruským sankcím nepřipojila. V Asii válku na Ukrajině odsoudili jen tradiční američtí spojenci Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan. Tyto země ale představují pouze osm procent ruského zahraničního obchodu. Podle médií se ruský prezident Vladimir Putin na západní sankce dobře připravil a za tím účelem si efektivně budoval vliv právě v Africe a Asii.  

Americká inflace vystoupila na nové maximum

Míra inflace ve Spojených státech se v únoru zvýšila z lednových 7,5 procenta na 7,9 procenta, tedy přesně podle očekávání analytiků. Nadále se tak drží na nejvyšších hodnotách od roku 1982. Americké spotřebitele trápí vysoké ceny potravin a pohonných hmot, které zejména v posledních dnech trhají rekordy. Inflace by navíc měla v příštích měsících dále růst, protože ruská invaze na Ukrajinu přinesla citelné zdražení ropy a dalších komodit. Americká centrální banka Fed by měla už tento měsíc začít se zvedáním základní úrokové sazby.  

Z trhů a burz 

Hodnota akcií v Evropě i USA poklesla

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Dow Jonesův index klesl o 0,34 procenta. Širší S&P 500 ubral 0,43 procenta a technologický Nasdaq Composite ztratil 0,95 procenta. Ještě strmější propad včera zaznamenaly burzy v západní Evropě, které nadále zneklidňuje pokračující válka na Ukrajině. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 se snížil o 1,69 procenta. Německý DAX odepsal dokonce 2,93 procenta. Ve výrazné ztrátě zakončil také francouzský CAC 40 (-2,83 procenta), nizozemský AEX (-2,39 procenta) a britský FTSE 100 (-1.27 procenta). 

Evropská expanze Xpengu nabírá rychlost

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng začal v několika evropských zemích přijímat předběžné objednávky na svůj elektrický sedan P5. Cena vozidla začíná na asi 565 tisíci korunách. Elektromobil je tak určený pro masovou veřejnost a chce konkurovat americké Tesle. Objednávat si jej mohou zájemci z Dánska, Norska, Švédska a Nizozemska. Xpeng tak pokračuje ve své agresivní zahraniční expanzi. Minulý měsíc firma otevřela svou první samostatnou prodejnu mimo čínské území ve Stockholmu. Ve čtvrtek uvedla, že se chystá otevřít další obchod v Nizozemsku.     

Tweet dne

„Na naší schůzce s ministrem zahraničí Lavrovem, zprostředkované Mevlütem Çavuşoğluem, jsem trval na urgentní potřebě umožnit humanitární pomoc v Mariupolu a také na 24hodinovém příměří. Bohužel, pan ministr Lavrov si zřejmě přišel jen povídat, nikoli dělat rozhodnutí. Doufám, že bude alespoň tlumočit ukrajinské požadavky v Moskvě.“

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba komentuje včerejší setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. První setkání ukrajinského a ruského ministra zahraničí od začátku války žádný výsledek nepřineslo.   

Stane se dnes

  • Nově zvolený chilský prezident Gabriel Boric bude uveden do úřadu.
  • Japonsko si připomíná 11. výročí od havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě. V Tokiu se na památku tragédie uskuteční pietní akce.
  • Zástupci slovenských obchodníků a ministerstva zemědělství podepíšou deklaraci o udržení cenové stability potravin.