Demokraté zablokovali Obamovu snahu o volný obchod. TTIP asi nedojedná

Zóny volného obchodu podporují především
konzervativci včetně zástupce republikánské většiny ve sněmovně Steva Scaliseho

Zóny volného obchodu podporují především konzervativci včetně zástupce republikánské většiny ve sněmovně Steva Scaliseho Zdroj: reuters

Evropské vášně kolem připravované euro-americké dohody o volném obchodu TTIP mohou vychladnout. Pravděpodobnost, že by Evropa dojednala smlouvu ještě s administrativou prezidenta Baracka Obamy, se výrazně snížila. Sněmovna reprezentantů kvůli poslancům za prezidentovu Demokratickou stranu neschválila klíčový zákon o podpoře obchodu. Norma měla dát prezidentovi k jednání mandát.

Bez zákona, který by prezidentovi umožnil dojednané smlouvy předložit Kongresu, aniž by do jejich textů mohli poslanci a senátoři zasahovat, nemá smysl ve vyjednávání pokračovat.

Dohadování s Bruselem o TTIP a s pacifickými zeměmi o podobné dohodě TPP se tak zadrhává. Prezident kvůli spolustraníkům přišel o poslední šanci, jak do konce volebního období prosadit politicky významnou agendu, shodují se američtí komentátoři.

Obamovi pomáhali republikáni. Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner se pokusil demokratům vyjít vstříc. O dvou částech zákona o podpoře obchodu nechal hlasovat zvlášť.

Vlastní mandát pro jednání, u něhož bylo jasné, že nemá většinovou demokratickou podporu, schválila většina republikánů za podpory 28 demokratů.

Boehner vyšel demokratům vstříc. O dvou částech zákona nechal hlasovat zvlášť. Právě část, kterou demokraté požadovali, nakonec neschválili

Doplňující zákon o programu pomoci dělníkům, kteří přijdou o práci kvůli volnému obchodu, naopak demokraté požadovali a měli mít v separátním hlasování možnost ho schválit. Jenže hlasovali proti. Bez pomocného programu zákon o obchodu, jak ho už schválil Senát, padá.

Republikáni už v pátek prohlásili, že dají demokratům ještě šanci, aby názor otočili. Jenže zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se poslanci měli za svého prezidenta postavit.

Přečtěte si rozhovor se Shermanem Katzem:

„Obchod je pro spoustu demokratů existenciální otázka. Řada kolegů říkala, že nechtějí poškodit prezidenta, ale zároveň nemohou přijít do svých volebních obvodů se zprávou, že kvůli loajalitě k prezidentovi vyprodali tamní pracovní místa,“ tvrdí jeden z mála demokratů, kteří hlasovali pro obě části zákona, Gerald Connolly.

Demokraté v Kongresu jsou pod silným tlakem odborů, které se především proti pacifické dohodě TPP bouří. „Odbory mnoha členům Kongresu naznačily, že jestli budou hlasovat pro zákon o podpoře obchodu, budou v příštích volbách ve svých volebních obvodech čelit novým vyzývatelům,“ vysvětluje roli odborářů Sherman Katz, bývalý poradce demokratických prezidentských kandidátů pro mezinárodní obchod.

Ilona Švihlíková: Transatlantická smlouva - v čím zájmu?