Do Turecka směřuje znatelně méně investic, další vývoj v zemi zůstává nejistý

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Istanbul - ilustrační snímek.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
Istanbul (ilustrační foto)
Istanbul, ilustrační foto
5
Fotogalerie
V letošním prvním pololetí přilákalo Turecko ze zahraničí investice ve výši pěti miliard dolarů. V meziročním srovnání to představuje pokles přímých investic o osm procent. Evropská unie se na celkové částce podílela asi 2,7 miliardami dolarů. S odvoláním na turecký tisk o tom informovala kancelář proexportní agentury CzechTrade v Istanbulu.

Peníze mířily hlavně do finančního sektoru, energetiky a zpracovatelského průmyslu. Během letošních prvních šesti měsíců v Turecku vzniklo necelých 2,5 tisíce nových firem vlastněných zahraničním kapitálem. Jejich celkový počet překročil hranici 55 tisíc společností.

Meziroční pokles investic může souviset s nejistotou ohledně dalšího vývoji v zemi, v níž vládne autoritativní režim prezidenta Recepa Erdogana. „Turecko bude mít těžké přilákat zahraniční kapitál pro přímé investice, dokud v zemi nepřestane platit výjimečný stav. Firmy potřebují výhodné a dlouhodobé záruky,“ uvádí pro list Hurriyet ekonom Erdal Sağlam.

Zhruba u 40 procent firem vlastněných zahraničním kapitálem pochází investor z Evropské unie, jež má s Ankarou stále komplikovanější vztahy. Ty se tento měsíc prudce zhoršily hlavně s Německem. Prezident Erdogan vyzval turecké voliče žijící v Německu, aby nehlasovali v zářijových volbách pro kancléřku Angelu Merkelovu či kandidáty strany Zelených, jejichž postoje vnímá jako „protiturecké“.