Duda chce referendum o polské ústavě, kritici varují před autoritářstvím

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda Zdroj: Radoslaw Czarnecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Andrzej Duda
Summit NATO ve Varšavě. Zleva: generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, americký prezident Barack Obama a polský prezident Andrzej Duda
Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda
Andrzej Duda, Jens Stoltenberg
Andrzej Duda,
8
Fotogalerie

Polský prezident Andrzej Duda by chtěl referendum o změně ústavy, o kterém hovořil na počátku května, uspořádat v listopadu 2018. Podle agentury Reuters ale není zcela jasné, jaké ústavní změny by Duda uvítal.

"Požádám Senát, aby uspořádal referendum 11. listopadu 2018," řekl ve středu Duda. Termín by tak odpovídal stému výročí opětovného získání nezávislosti po 123 letech rozdělení země mezi okolní velmoci.

Stávající ústava byla přijata v dubnu 1997. "V mnoha případech byly podle mého názoru rozděleny pravomoci nesprávně," řekl Duda k nynějšímu základnímu zákonu země. Jako příklad uvedl, že ústava považuje za nejvyššího velitele ozbrojených sil prezidenta, ačkoli v praxi je tomu zcela jinak, neboť do jeho pravomocí zasahuje ministr obrany.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) disponuje většinou v obou komorách polského parlamentu, Sejmu a Senátu, a tak může ústavní referendum prosadit. Kritici současné vlády se ale obávají, že plebiscit by mohl být krokem k autoritářskému režimu.