Europarlament: Socialisté výhru Syrizy vítají, lidovci varují

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: ctk/ap

Levice v Evropském parlamentu uvítala výsledek nedělních parlamentních voleb v Řecku. Šéf socialistické frakce Gianni Pitella vyzval lídra vítězné strany Syriza Alexise Tsiprase ke zformování silné proevropské koalice a zdůraznil, že diskuse o novém způsobu řešení řeckého dluhu už nesmí být tabu. Naopak předseda lidovecké frakce Manfred Weber varoval, že evropští daňoví poplatníci nejsou připraveni platit za Tsiprasovy "prázdné předvolební sliby".

„Evropa je připravena ukázat svou solidaritu s Řeckem, pokud budou respektovány už dohodnuté závazky. Všechny musí být splněny,“ zdůraznil Weber. Evropská lidová strana (EPP) je po loňských eurovolbách nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, Pitellovi socialisté jsou druzí největší. Dohromady jsou obě skupiny páteří parlamentní politické podpory nynější Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, kterého do funkce prosazovala právě EPP.

Podle Webera je smutné sledovat, že „správná a čestná“ cesta, kterou k řešení řeckých hospodářských problémů zvolil dosavadní premiér Antonis Samaras, nebyla voliči oceněna. Nesla prý totiž ovoce a měla pokračovat. Řecko se za Samarasova působení loni po několika letech dostalo z recese.

Reformy, které byly podmínkou Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB) ke spuštění záchranných programů pro Řecko, ale znamenaly výrazné rozpočtové škrty, snižování důchodů a mezd, růst nezaměstnanosti a sílící sociální napětí.

Levicová opoziční strana Syriza nyní předčasné parlamentní volby jasně vyhrála, nezískala ale zřejmě absolutní většinu a bude tak muset hledat koaliční spojence. Základním slibem je nové dojednání podmínek splácení řeckého dluhu, s čímž zatím věřitelé nesouhlasí.

Pitella: Řekové si jasně vybrali konec úsporných opatření, které jim vnutil diktát Trojky (EU, MMF, ECB)

Podle názoru lídra liberální frakce ALDE Guye Verhofstadta by měla klíčovou roli v budoucí řecké proevropské koalici hrát středová strana Potami. Je podle něj schopná nabídnout proevropskou alternativu řeckým euroskeptikům zleva i zprava. „Řekové si jasně vybrali konec úsporných opatření, které jim vnutil diktát Trojky (EU, MMF, ECB) a žádají od nové vlády více férové politiky a sociální spravedlnosti,“ míní lídr socialistické frakce Pitella. Vůli řeckých voličů by podle něj měly respektovat všechny unijní instituce i členské země.

Jak se k vývoji postaví ministři financí zemí platících eurem by mohlo být jasnější už dnes. Před úterním jednáním ministrů ze všech zemí EU se dnes odpoledne v Bruselu schází právě členové euroskupiny. Také lídr nejlevicovější frakce v europarlamentu, Gabriele Zimmerová z GUE/NGL, vítězství Tsiprasovy strany uvítala. Zalitovala ale, že nebylo takové, aby mohla Syriza vládnout sama.