Euroskupina: Dohoda rozhodně není možná do 48 hodin, jak tvrdí Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Tvrzení řecké vlády o blízké dohodě s mezinárodními věřiteli jsou "naprosto falešná". Uvedl to šéf ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem. Upozornil přitom, že budoucnost Řecka bude mimořádně obtížná bez ohledu na výsledek nedělního referenda o přijetí podmínek věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzývá voliče, aby podmínky věřitelů v referendu odmítli. Tvrdí, že takový výsledek posílí vyjednávací pozici Řecka a pomůže k dosažení lepších podmínek finanční pomoci. Ve čtvrtek Tsipras prohlásil, že čeká uzavření dohody s věřiteli do 48 hodin od nedělního referenda. Rychlou dohodu avizoval i řecký ministr financí Janis Varufakis.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však listu Bild řekl, že jakákoliv jednání po nedělním referendu budou nějaký čas trvat, protože budou stát na zcela nových základech a vycházet ze zhoršených ekonomických předpokladů. „Byla by to velmi náročná jednání, protože situace v Řecku se v posledních týdnech dramaticky zhoršila,“ uvedl ministr.

Podle Schäubleho by navíc Řecko nejprve muselo předložit novou žádost o pomoc, protože dosavadní záchranný program v úterý vypršel. Teprve poté by prý ministři financí eurozóny zvážili, zda zahájit jednání. Ta by navíc podle Schäubleho musel nejprve schválit německý parlament.

Mluvčí německé vlády již dříve uvedl, že Německo je ochotno jednat s Řeckem o novém programu pomoci. Dodal však, že tato jednání nemá smysl zahajovat před nedělním referendem.

Podle Dijsselbloema bude muset Řecko v každém případě činit obtížná rozpočtová opatření. „Každý politik, který tvrdí, že to v případě „ne“ (v referendu) nebude nutné, dělá ze svých lidí hlupáky,“ prohlásil šéf euroskupiny. „S (řeckou) vládou již nejednáme. Zvolila si mimořádně riskantní cestu, teď ale čekáme na výsledek referenda,“ dodal.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že odmítnutí podmínek věřitelů v nedělním referendu by dramaticky zhoršilo pozici Atén v jednáních o řešení řecké dluhové krize. „Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná,“ dodal.

Nejnovější průzkumy veřejného mínění v Řecku ukazují, že referendum bude vyrovnané. Pro návrh věřitelů, který počítá s reformami, se vyslovilo o něco více lidí než pro opačnou možnost, ukazují výsledky ankety řeckého institutu ALCO. Podle jiného průzkumu pro agenturu Bloomberg News by naopak s nepatrným náskokem zvítězilo „ne“.