ECB může nalít peníze do řeckých bank, pokud v referendu zazní ano

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) by mohla uvolnit financování pro řecké banky, pokud se Řekové v nedělním referendu vysloví pro přijetí dalších úsporných opatření výměnou za finanční pomoc, naznačil viceprezident ECB Vítor Constancio. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ovšem připomněl, že i při takovém výsledku hlasování budou další jednání s řeckou vládou velmi obtížná.

Řekové budou v neděli hlasovat, zda jsou pro návrh mezinárodních věřitelů, který počítá s úspornými reformami výměnou za další peníze od věřitelů. Návrh se vztahuje ke starému úvěrovému programu, který ale v úterý skončil.

Podle Constancia spočívá význam referenda v tom, že určí, zda je větší nebo menší šance na dosažení dohody o poskytnutí finanční pomoci Řecku.

„Nic jiného pro nás není relevantní,“ uvedl podle agentury Reuters Portugalec Constancio. „Pokud bude výsledkem 'ne', pak bude složitější k takové dohodě dospět,“ řekl. Takový výsledek by měl podle něj následky na analýzu a rozhodnutí ECB. V případě, že výsledkem bude „ano“, tomu prý bude naopak. „Zdá se, že bude snazší dosáhnout dohody,“ uvedl také.

Obdobně další člen Rady guvernérů ECB Josef Bonnici ve čtvrtek řekl, že ECB zohlední výsledek referenda, až bude rozhodovat o případných dalších finančních prostředcích, které drží nad vodou řecké banky. Pro ně je jedinou náhradou za odliv vkladů program nouzového financování. ECB, která rozhoduje o jeho výši, ale od vyhlášení referenda nechává limit tohoto programu beze změn.

Juncker: Řecké ne by dramaticky oslabilo vyjednávací pozici Řecka

K dopadům výsledku řeckého referenda přímo na další průběh vyjednávání s řeckou vládou se vyjádřil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj by odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů pro finanční pomoc Řecku dramaticky zhoršilo pozici Atén v jednáních o řešení řecké dluhové krize. Upozornil rovněž, že v současné době věřitelé žádná jednání s Řeckem nevedou.

„Pokud budou Řekové hlasovat 'ne', řecká pozice dramaticky oslabí,“ řekl Juncker na tiskové konferenci k zahájení lucemburského předsednictví Evropské unie. „Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná,“ dodal.

Německo je ochotno jednat s Řeckem o novém programu pomoci

Řecký premiér Alexis Tsipras přitom vyzývá voliče, aby podmínky věřitelů v referendu odmítli. Tvrdí, že takový výsledek posílí řeckou vyjednávací pozici a pomůže k dosažení lepších podmínek finanční pomoci. Ve čtvrtek Tsipras prohlásil, že čeká uzavření dohody s věřiteli do 48 hodin od nedělního referenda.

Mluvčí německé vlády uvedl, že Německo je ochotno jednat s Řeckem o novém programu pomoci. Dodal však, že tato jednání nemá smysl zahajovat před nedělním referendem.

Nejnovější průzkumy veřejného mínění v Řecku ukazují, že referendum bude vyrovnané. Pro návrh věřitelů, který počítá s úspornými reformami, se vyslovilo o něco více lidí než pro opačnou možnost, ukazují výsledky ankety řeckého institutu ALCO. Podle jiného průzkumu pro agenturu Bloomberg News by naopak s nepatrným náskokem zvítězilo „ne“.