Filmová série Avengers v USA porazila v tržbách Harryho Pottera

Herec Jeremy Renner před premiérou filmového trháku Avengers.

Herec Jeremy Renner před premiérou filmového trháku Avengers. Zdroj: ctk

Na poli nejúspěšnějších filmových řad dochází k velkým změnám. Kartami zamíchalo nejnovější pokračování série Avengers, které o víkendu vstoupilo do světových kin. Úspěch Kapitána Ameriky 2 vytáhl Avengers k celkovým americkým tržbám ve výši dvou a půl miliardy dolarů. Díky tomu se série posunula na první místo mezi filmovými franšízami na americkém trhu.

Podle dat serveru Boxofficemojo. com porazila dosavadního lídra Harryho Pottera. „Úspěch Kapitána Ameriky je dalším důkazem komerční síly studia Marvel, které Walt Disney koupil v roce 2009 za čtyři miliardy dolarů,“ uvedla agentura Reuters.

Harry Potter ale dál zůstává na vrcholu žebříčku globálních tržeb filmových řad. Bez započtení inflace se kumulované tržby všech osmi dílů Harryho Pottera vyšplhaly k částce převyšující 7,7 miliardy dolarů. I v tomto žebříčku ale Avengers brzy zaznamenají posun. Aktuálně jsou s tržbami 5,97 miliardy dolarů na třetím místě. Až za nimi najdeme slavné ságy, jako jsou Pán prstenů,

Hvězdné války, Batman či Shrek. Druhé místo momentálně drží filmy o Jamesi Bondovi. Sérii bondovek ale nejpozději v průběhu příštího víkendu Avengers překonají. Aktuálně jim k tomu chybí necelých 190 milionů dolarů.

fillmové sériefillmové série | e15

Pořadí úspěšných sérií se bude v letošním a příštím roce dál měnit. Ještě letos se do kin dostane závěrečný díl trilogie Hobit. Velké bitvy se pak svedou v roce 2015. V kinech se objeví další snímky ze série Avengers, nové Hvězdné války a také nejnovější bondovka.