Fotbalová hvězda Messi bude podnikat v Silicon Valley. Tesla zklamala investory

Lionel Messi se vrhá na podnikání. Zakládá investiční firmu v Silicon Valley.

Lionel Messi se vrhá na podnikání. Zakládá investiční firmu v Silicon Valley. Zdroj: e15.cz

Dobré ráno! Je 293. den roku, svátek má Vendelín, před jedenácti lety byl skupinou povstalců dopaden a zabit libyjský diktátor Muammar Kaddáfí.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Stávka ITA Airways naruší leteckou dopravu v Itálii

V Itálii se chystá rozsáhlá 24hodinová stávka zaměstnanců státního leteckého dopravce ITA Airways. Tamní odbory požadují po společnosti zvýšení mezd. Stávka v pátek 21. října výrazně ochromí leteckou dopravu v zemi. ITA Airways již zrušila přes dvě stovky domácích i mezinárodních letů. Výpadky se týkají zejména letišť v Římě a Miláně. Před možnými komplikacemi při cestě do Itálie tento pátek varovali své zákazníky také další letecké společnosti, například britský easyJet.  

Zářijová inflace v Evropské unii pokořila rekord

Růst spotřebitelských cen v Evropské unii vystoupal v září na další rekord, dosáhl 10,9 procenta. V srpnu činil 10,1 procenta. Nejvíce k tomu přispívají drahé energie, potraviny, alkohol a tabák. S nejvyšší inflací se v rámci evropského bloku potýkají pobaltské republiky a Maďarsko, kde inflace překonala hranici dvaceti procent. Česko je se 17,8 procenta páté. Naopak nejnižší míru inflace mají letos v září Francie, Malta a Finsko. 

Lionel Messi zakládá investiční společnost

Argentinský fotbalista Lionel Messi se pouští do světa byznysu. Zakládá holdingovou společnost Play Time Sports-Tech se sídlem v San Francisku. Hráč bude jejím prostřednictvím investovat do sportovního, mediálního a technologického průmyslu po celém světě. Firmu povede zkušený americký podnikatel Razmig Hovaghimian. Pětatřicetiletý Messi patří k nejbohatším fotbalistům světa, jeho roční plat přesahuje čtyřicet milionů dolarů, tedy přes miliardu korun.  

Výsledky Tesly nenaplnily očekávání 

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí opět navýšil své tržby, které dosáhly téměř 21,5 miliardy dolarů, což je o polovinu více než za stejné období v minulém roce. Společnost zároveň doručila zákazníkům rekordních 343 tisíc vozidel. Její výsledky přesto zůstaly za očekáváním. Automobilka Elona Muska se stále potýká s řadou problémů v dodavatelských řetězcích a vysokými náklady. Akcie Tesly ve středu posílily o 0,84 procenta, za tento rok jsou však více než čtyřicet procent ve ztrátě.   

Stane se dnes

  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zahajuje dvoudenní návštěvu Turecka. Bude jednat s tureckými firmami v Ankaře a Istanbulu o možnostech, jak posílit vzájemné obchodní vztahy.
  • Začíná summit Evropské unie v Bruselu. Lídři členských zemí se budou bavit o dopadech ruské agrese na Ukrajině a pomoci Kyjevu. Měli by také určit směřování dalších společných opatření proti rostoucím cenám energií. Česko zastupuje premiér Petr Fiala (ODS).
  • Turecká centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že navzdory vysoké inflaci sníží základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na jedenáct procent.