Francie chce zastavit jednání o TTIP. Dohoda nemá naši podporu, vzkazuje

Největší kontejnerová loď současnosti MSC Oscar

Největší kontejnerová loď současnosti MSC Oscar Zdroj: kees torn, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unii a Spojenými státy. Rozhovory, které jsou prý až příliš příznivé pro Američany, už prý nemají politickou podporu Francie. Je prý třeba je zastavit, aby mohly začít znovu a na dobrých základech. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea rozhovory váznou a šance na dosažení dohody ještě v tomto roce je malá.

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje“ a „Francie požaduje zastavení těchto jednání,“ řekl podle agentury AFP státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl.

„Američané nedávají nic, nebo jen drobky (…), takto by se mezi spojenci vyjednávat nemělo,“ citovala Fekla agentura AFP. „Tato jednání je třeba jasně a definitivně zastavit, aby se začalo znovu na dobrých základech,“ uvedl Fekl. Tento postoj bude Paříž podle něj zastávat na zářijové ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě.

Také podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea rozhovory váznou a šance na dosažení dohody ještě v tomto roce je malá. Hollande prohlásil, že Francie nechce „živit iluzi“, že dohodu s Američany se podaří najít do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, tedy do ledna příštího roku.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že tempo jednání zůstává po třech letech rozhovorů nejasné a obě strany mají k dohodě o standardech a postupech nadále velmi daleko. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel již v neděli řekl, že rozhovory v podstatě zkrachovaly, jen si to nikdo nechce přiznat.

Zástupci Evropské unie i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové ale v pondělí Gabrielova slova odmítli. Mluvčí šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Michaela Fromana dnes sdělil, že „jednání v podstatě zaznamenává stálý pokrok“. Bílý dům dal v noci na dnešek na srozuměnou, že Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody do konce letošního roku. Podle mluvčího Bílého domu bude nutné vyřešit některé „dost ožehavé“ věci a prezident Barack Obama a jeho tým jsou odhodláni to udělat.

Přečtěte si:

Jednání o TTIP nezkrachovaly, říká vyjednávač dohody mezi EU a USA

Krach jednání o TTIP? Takové informace nemáme, reagují Babiš a Mládek

EU a USA chystané dohody o volném obchodu nakonec dosáhnou, jednání ale potrvá déle, než se zpočátku čekalo, řekl italský ministr hospodářského rozvoje Carlo Calenda. Pro italské vývozce je podle něj zásadní, aby jednání skončilo dohodou. „Dohoda TTIP uzavřena bude. Je to nezbytné,“ řekl Calenda listu Corriere della Sera.

Dnes ministr Gabriel prohlásil, že Spojené státy rozhovory v podstatě ukončily, protože Washington nebyl připraven dohodnout se na kompromisu se svými evropskými protějšky. Žádné oficiální prohlášení, že jednání skončila bez dohody, ministr nečeká. „Domnívám se, že Američané TTIP aktivně ukončili. Nepozoruji žádnou ochotu dohodnout se s Evropany na kompromisu,“ prohlásil podle předseda sociálnědemokratické SPD, která tvoří spolkovou vládu s konzervativci.

Zastánci TTIP tvrdí, že projekt oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada nevládních skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová uvedla, že podporu pro TTIP Evropská komise po Gabrielově víkendovém vystoupení a dnešních slovech z Paříže vyjádřilo „mnoho členských zemí“, odmítla je ale jmenovat. „Nesouhlasím s tím, že jednání TTIP zkrachovala,“ řekla komisařka novinářům.

Blíží se prý zásadní fáze vyjednávání

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale v pondělí prohlásil, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Zdůraznil také, že komise má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na posledním summitu EU od lídrů zemí unie znovu dostal mandát tato jednání dokončit.

Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že Washington nadále hodlá dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku.

Američané a Evropané o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) jednají už tři roky. Obě strany chtěly dokončit rozhovory do konce tohoto roku, všechny sporné body se ale zatím vyřešit nepodařilo. Francouzský ministr zahraničního obchodu Matthias Fekl dnes médiím sdělil, že nejnovější kolo jednání by mělo být ukončeno.