Francie: Jednání o TTIP asi zamrznou, stávající smlouvu bychom nepodepsali

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Jednání mezi Evropskou unií a Spojenými státy o připravované dohodě o volném obchodu se pravděpodobně zastaví. Předpokládá to náměstek francouzského ministra obchodu Matthias Fekl s tím, že to vyplývá ze současného postoje Washingtonu.

Fekl také řekl, že v současné podobě by Francie chystanou dohodu s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) nepodepsala. Vývoj jednání kritizuje také hnutí Greenpeace, které v pondělí zveřejnilo tajné dokumenty k dohodě.

Hnutí varuje, že USA činí na Evropu nátlak, aby ustoupila ze svých standardů na právní a zdravotní ochranu spotřebitele. Francie již vyostřila svůj tón v debatě o TTIP a Spojeným státům vyčítá, že nevykazují dostatečnou vstřícnost.

Francouzský premiér Manuel Valls minulý týden varoval, že dohoda by mohla ztroskotat, pokud nebude vyhověno francouzským žádostem na ochranu zdraví a životního prostředí. Rovněž prezident François Hollande prohlásil, že nepřijme žádnou dohodu, která neumožní přístup k veřejným zakázkám v USA a která poškodí evropské zemědělství.

Vyjednávací proces kritici označují za netransparentní, neboť je k němu jen málo informací. Zatímco Evropská unie své návrhy k jednáním zveřejňuje, USA zachovávají své postoje v tajnosti. To se ale v pondělí částečně změnilo, když Greenpeace zveřejnilo takzvané konsolidované texty, které obsahují stanoviska EU i USA.