GALERIE: V Riu začal karneval, Brazilci jsou kvůli ekonomickým problémům doma

Karneval v Riu de Janeiru

Karneval v Riu de Janeiru Zdroj: ČTK, Reuters

Karneval v Riu de Janeiru
Karneval v Riu de Janeiru
Karneval v Riu de Janeiru
Karneval v Riu de Janeiru
Karneval v Riu de Janeiru
20
Fotogalerie

Prvními pouličními vystoupeními začal tradiční karneval v brazilském Riu de Janeiro, jehož pořadatelé očekávají až milion návštěvníků. Bez ohledu na hospodářskou recesi, která sužuje největší jihoamerickou ekonomiku, se již během prvních hodin vyrojily v centru města tisíce lidí připravených na pět dní oslav. Karneval na počátku poznamenala stávka části policistů, uvedla agentura EFE.

Stovky hudebníků a tanečníků začaly velkou pouliční party v okolí proslulých pláží Copacabana a Ipanema, která je předehrou oficiálního zahájení karnevalu. K tomu dojde večer místního času (před půlnocí SEČ), kdy starosta města předá symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu místnímu patronovi masopustních oslav.

Přestože návštěvníků ze zahraničí podle místních médií zřejmě dorazí statisíce jako v minulých letech, ze strany Brazilců se kvůli ekonomickým problémům dá očekávat úbytek zájmu. Drahé ubytování ani vstupenky na proslulý sambodrom si nemůže dovolit řada obyvatel dvousetmilionové země, mezi nimiž je téměř 13 milionů nezaměstnaných.

Den před zahájením festivalu v Riu vstoupily do stávky tisíce místních policistů, kteří se chtějí domoci vyplacení slíbené vánoční prémie a lednového platu. Policisté však oznámili, že dnes stávku ukončí, a úřady tvrdí, že bezpečnost během oslav bude zajištěna.

Přehlídky škol samby, které jsou hlavním bodem karnevalu, vyvrcholí v Riu v úterý. Velké karnevaly za účasti desetitisíců lidí se konají rovněž v dalších brazilských velkoměstech Sao Paulo či Salvador.