Hlavním globálním rizikem je protekcionismus, varují čeští a němečtí centrální bankéři

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Šéf německé Bundesbank Jens Weidmann
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann
5
Fotogalerie

Hlavní globální riziko pro ekonomiku je nárůst protekcionistických opatření v obchodních vztazích mezi nejdůležitějšími ekonomickými centry světa. Shodli se na tom prezident německé centrální banky Jens Weidmann s guvernérem České národní banky Jiřím Rusnokem během Weidmannovy návštěvy v ČNB.

Tento vývoj je podle obou představitelů znepokojivý mimo jiné proto, že přichází v době, kdy se některé ekonomiky stále zcela nezbavily tíživého dědictví finanční krize.

„S prezidentem Weidmannem jsme nalezli společnou řeč v mnoha oblastech. Shodli jsme se mimo jiné na tom, že právě probíhající konjunktura je ideální dobou pro provedení potřebných reforem nejen v obou našich ekonomikách, ale také v eurozóně, jejíž dlouhodobá prosperita je pro Německo i Českou republiku klíčová,“ uvedl po setkání Rusnok.

Z jednání dále vyplynulo, že obě strany vnímají vysokou míru veřejného zadlužení jako omezení manévrovacího prostoru pro rozpočtovou politiku.

„Vysoké hodnoty veřejného dluhu ztěžují směrování vládních výdajů do investic, oslabují odolnost, a tím zvyšují nejistotu, což v dlouhém období s velkou pravděpodobností utlumí hospodářský růst,“ upozornil Weidmann. „Ačkoli jsme velmi podpořili posílení měnové unie prostřednictvím dalších institucionálních reforem, také jsme potvrdili, že každá životaschopná reforma by měla být koncipována tak, aby činy a jejich důsledky byly v souladu,“ dodal.

Šéf německé centrální banky Weidmann, který patří mezi kritiky mimořádně uvolněné měnové politiky v eurozóně, je podle agentury Reuters nejčastěji zmiňovaným kandidátem na příštího šéfa Evropské centrální banky (ECB). Weidman letos v květnu signalizoval, že je na podzim příštího roku připraven v čele ECB vystřídat Maria Draghiho. V současnosti je Weidmann členem Rady guvernérů ECB. Weidmann se mimo jiné vyslovil pro úplné zastavení nákupů dluhopisů ECB do konce letošního roku.