Hollande: Data z černé skříňky se analyzují, druhou ještě nemáme

Airbus A320 společnosti Germanwings

Airbus A320 společnosti Germanwings Zdroj: ctk

Data z první černé skříňky se záznamem komunikace ze ztroskotaného letounu společnosti Germanwings ještě nebyla vyhodnocena a na jejich analýze se pracuje. Druhá černá skříňka obsahující údaje o parametrech letu se zatím nenašla. Našel se jen její prázdný obal. Uvedl to francouzský prezident François Hollande na společném brífinku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a španělským premiérem Marianem Rajoyem v Seyne-les-Alpes poblíž místa úterní katastrofy.

Podle Hollandea stále pokračuje analýza záznamů první černé skříňky. Francouzský státní úřad pro vyšetřování v civilním letectvu BEA souběžně potvrdil, že zajistil použitelná data z černé skříňky. Nyní ale prý nemá sebemenší ponětí o příčině zřícení stroje. Naposledy prý piloti podali rutinní hlášení. Důležité je nyní také nalezení druhé černé skříňky, která ještě nebyla lokalizována.

Hollande řekl, že se našel jen „obal“ druhé černé skříňky ze stroje Airbus A320, ale „nikoli samotná černá skříňka“. Prezident ujistil, že budou co nejdůkladněji vyšetřeny okolnosti katastrofy, která si vyžádala 150 obětí, z toho 72 Němců a Španělů.

Záznamy ze zříceného letounu jsou použitelné, vyhodnocení potrvá
Francouzským expertům se podařilo získat „použitelné údaje“ z hlasových záznamů nalezené černé skříňky. Jejich zevrubná analýza potrvá ale týdny až měsíce, uvedli vyšetřovatelé. Vysvětlení o příčinách neštěstí stále nemají.

První nosné informace o vývoji analýz by mohly být sděleny v příštích dnech, uvedl šéf francouzského vyšetřovacího a analytického úřadu pro bezpečnost civilního letectví (BEA) Rémi Jouty.

„Právě jsme dokázali získat použitelná data z CVR (zvukového záznamníku z kokpitu),“ řekl Jouty. Vyšetřovatelé v této fázi stále nemají „absolutně žádné vysvětlení“ k příčině havárie, která stála životy 150 lidí. Je také příliš brzy na závěry. „V této fázi neuzavíráme žádnou hypotézu,“ upozornil Jouty.

Další důležitou informací podle něj je, že letadlo letělo až do konečného nárazu v horách a neexplodovalo už za letu. Poslední hlášení z letadla se týkalo rutinní žádosti o povolení, aby stroj mohl pokračovat v letu.

Také kancléřka Merkelová ujistila, že po příčinách se usilovně pátrá. Upozornila však, že to ještě bude nějakou dobu trvat, protože neštěstí se odehrálo v geograficky velmi obtížném regionu. Merkelová řekla, že ji dojalo, s jakým nasazením se Francouzi snaží pomoci a také pomoc poskytují.

Hollande, Merkelová a Rajoy společně vyjádřili soustrast s oběťmi a ocenili nasazení francouzských záchranářů. Hollande mimo jiné slíbil příbuzným obětí, kteří přicestují do Francie, že jeho země jim poskytne psychology, ubytování i tlumočníky. Starosta místní obce Le Vernet mezitím navrhl, aby byl mezi obcemi Le Vernet a Seyne-les-Alpes zbudován památník obětem leteckého neštěstí, informovala místní televize BFMTV. Hollande, Merkelová a Rajoy prý za návrh poděkovali.