Hrozí vám výpověď kvůli mezinárodnímu obchodu? Ať vás vláda pojistí proti ztrátě příjmu, doporučuje MMF

nezaměstnanost

nezaměstnanost

Z Londýna vyjel historicky první nákladní vlak do Číny.
Z Číny jede v rámci nové Hedvábné stezky první přímý nákladní vlak do Londýna (ilustrační foto).
nákladní loď, lodní doprava
Nákladní loď v přístavu (ilustrační foto)
Nákladní loď TK Bremen plující pod maltskou vlajkou vyplula z Lorientu, když ji zasáhla bouře a plavidlo ztroskotalo. Plavidlo se nachází asi jen 100 metrů od břehu. Samotná loď je dlouhá 109 metrů. Záchranné týmy pracují na vypumpování nafty z lodi.
8
Fotogalerie

Role obchodu jako motoru globálního hospodářského růstu je ohrožena už od počátku tisíciletí, kdy se zpomalil trend obchodní liberalizace, a od finanční krize ji podkopává nárůst protekcionismu. 

V dnešní společné zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka (SB) a Světová obchodní organizace (WTO). Zpráva tří globálních ekonomických institucí vyzvala vlády, aby se pustily do řešení negativních dopadů obchodu na pracovní místa a celá společenství, které jsou tvrdé zejména v některých vyspělých zemích.

"Nedávné doklady vlivu, jaký má konkurence dovozů na pracovní místa ve zpracovatelském průmyslu v některých oblastech Evropy a Spojených států prokazuje, jak těžké mohou takové dopady být při absenci doprovodných politických opatření," cituje ze zprávy agentura Reuters.

"Role obchodu v globální ekonomice je na kritické křižovatce," uvádí zpráva. Podle ní chybí opatření, díky nimž by byl obchod přínosnější pro širší vrstvy společnosti, což brzdí schopnost obchodu zvyšovat produktivitu a příjmy.

Instituce doporučují, aby vlády lidem usnadnily změnu povolání nebo stěhování za prací. V některých případech by také měly zaměstnancům ohrožených podniků a odvětví zajistit pojištění proti ztrátě příjmů.

Zpráva vyšla před dnešní schůzkou německé kancléřky Angely Merkelové s vrcholnými představiteli světových finančních a hospodářských organizací. Na schůzce bude šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría, ředitelka MMF Christine Lagardeová, prezident Světové banky Jim Yong Kim, generální tajemník WTO Roberto Azevedo a ředitel Mezinárodní organizace práce (ILO) Guy Ryder.