Indické hospodářství zpomaluje, důvodem jsou daňové reformy i nedostatek hotovosti

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: Profimedia.cz

Nové Dillí, Indie
Nové Dillí, Indie
Indický premiér Modí
pevnost Gingee, Indie
Cisterna s palivem v Indii
7
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt (HDP) Indie v prvním fiskálním čtvrtletí nečekaně zpomalil a meziročně činil 5,7 procenta. To je nejméně za tři roky, ukázala dnes vládní data. V předchozích třech měsících ekonomika meziročně vzrostla o 6,1 procenta. Analytici očekávali, že ekonomika vykáže růst o 6,6 procenta. První fiskální čtvrtletí skončilo v červnu.

Jedním z důvodů dalšího zpomalení růstu je daňová reforma a radikální omezení papírových bankovek v oběhu. Vláda premiéra Nárendry Módího loni v listopadu zrušila dvě bankovky s nejvyšší nominální hodnotou, a to 500 a 1000 rupií, čímž chtěla zakročit proti korupci a neplacení daní. Z oběhu tak během jednoho dne zmizelo na 86 procent hotovosti. Cíl vlády se nenaplnil, přinesl však pokles poptávky. Většina lidí v Indii totiž dostává výplatu i utrácí v hotovosti.

Ekonomickou aktivitu utlumily také zmatky kolem zavedení nové daně z prodeje zboží a služeb. Na ní pracovaly různé vlády více než deset let, povedlo se ji však prosadit až současnému premiérovi Módímu. Daň nahradí více než tucet tarifů, cel a poplatků. Ve všech 29 indických svazových státech bude platit pět daňových sazeb, od nuly pro většinu zemědělské a potravinářské produkce po 28 procent za zboží jako jsou klenoty a velké elektronické přístroje.

Z údajů je podle odborníků patrné, že výraznější zpomalení hospodářského růstu je výsledkem kombinace dlouhodobého zpomalování i uvedených dvou dočasných faktorů. Největší zpomalení růstu v prvním fiskálním čtvrtletí zaznamenal zpracovatelský sektor, a to na 1,2 procenta z 1,7 procenta před rokem. Vzestup finančního a pojišťovacího sektoru klesl z 9,4 na 6,4 procenta, uvedla agentura Reuters.