Islámský stát už kontroluje jen pět procent Sýrie, tvrdí Moskva

Boje proti Islámskému státu

Boje proti Islámskému státu Zdroj: reuters

Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
9
Fotogalerie

Teroristická organizace Islámský stát (IS) po ztrátě svých hlavních bašt v Sýrii, včetně města Rakka, nyní kontroluje už jen pět procent syrského území. V roce 2014, kdy IS v částech Iráku a Sýrie vyhlásil chalífát, kontroloval až třetinu těchto zemí.

Ruské síly, které v syrské občanské válce podporují vládu syrského prezidenta Bašára Asada, nyní podnikají ofenzivu u města Mahkán, které je jedním z posledních bašt IS v Sýrii.

Teroristé, což je označení, které Asad a jeho spojenci používají pro veškeré ozbrojené povstalce v Sýrii, včetně IS a skupin spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida, podle Šojgua kontrolovali před koncem roku 2015, kdy ruské letectvo začalo podporovat syrskou armádu, až 70 procent Sýrie.

Islámský stát v určitém období během roku 2015 podle agentury AP kontroloval téměř polovinu Sýrie, dobyl historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostal se až k městu Hasaká na severovýchodě Sýrie.

Koncem roku 2015 IS začal vlivem sílící ofenzivy postupně přicházet o území až nakonec minulý týden ztratil kontrolu nad Rakkou, někdejším "hlavním městem" jeho chalífátu v Sýrii. Teroristická organizace rovněž přišla o většinu území, které kontrolovala v Iráku, včetně jeho hlavní bašty a druhého největšího iráckého města Mosulu, který z rukou IS dobyla irácká armáda s podporou Spojených států letos v červenci.

Syrská státní agentura SANA dnes oznámila, že vládní síly získaly kontrolu nad částmi města Mahkán jižně od Majádínu, který z rukou IS syrská armáda dobyla začátkem měsíce. Vládní síly se nyní blíži k městu Búkamál, které je podle AP poslední baštou IS.

Ruská pomoc syrské armádě sehrála v bojích proti IS zásadní roli. Syrské armádě se podařilo z rukou IS dobýt značnou část severní a centrální Sýrie a prolomit obležení Dajr az-Zauru ve východní Sýrii.

Ve východní a severní Sýrii území z rukou IS dobyly také arabsko-kurdské milice SDF, kterým pomáhá mezinárodní letecká koalice v čele se Spojenými státy. Islámský stát o Rakku přišel právě vlivem ofenzivy SDF.

V době, kdy IS přichází o území na východě Sýrie, kde vede ofenzivu syrská armáda i SDF, začíná mezi silami podporovanými na jedné straně Ruskem a na straně druhé Spojenými státy panovat zřejmé napětí.

Syrská státní televize oznámila, že vojenské letouny mezinárodní letecké koalice v ropné provincii Dajr az-Zaur zaútočily na území kontrolované syrskou armádou a zabily přitom 14 civilistů. Mluvčí mezinárodní koalice Ryan Dillon toto obvinění však odmítl. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která konflikt v Sýrii monitoruje, v pondělí uvedla, že při náletu v provincii přišlo o život 22 civilistů, ale zdůraznila, že zatím není jasné, kdo za bombardováním stojí.

Při loňském útoku mezinárodní letecké koalice na pozice syrské armády v provincii Dajr az-Zaur podle agentury AP přišlo o život nejméně 62 syrských vojáků a dalších více než sto jich bylo zraněno.