Italský premiér Conte podá demisi. Doufá v pověření k sestavení nové vlády

Italský premiér Conte podá v úterý demisi.

Italský premiér Conte podá v úterý demisi. Zdroj: Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte na summitu evropských lídrů v Bruselu (10. 12. 2020)
Italský premiér Giuseppe Conte v pondělí 9.září získal důvěru Poslanecké Sněmovny
3
Fotogalerie

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý rezignuje, což automaticky znamená demisi celého kabinetu. Conte svůj úmysl oficiálně oznámí v úterý ráno na zasedání vlády. Následovně předá demisi prezidentovi republiky Sergiovi Mattarellovi, stojí v tiskovém prohlášení kabinetu. Italská vláda končí poté, co minulý týden ztratila v Senátu absolutní většinu kvůli odchodu jedné z koaličních stran.

Podle deníku Corriere della Sera premiér doufá, že ho prezident znovu pověří sestavením vlády. Po demisi kabinetu prezident republiky obvykle jedná s parlamentními kluby, aby zjistil, zda existuje vládní většina v obou komorách parlamentu. O důvěře totiž hlasují Sněmovna i Senát. Pokud tomu tak není, může prezident parlament rozpustit a vypsat předčasné volby.

Contemu vyjádřili důvěru obě největší vládní strany - Demokratická strana a Hnutí pěti hvězd. Ty doufají, že se během vládní krize podaří Contemu rozšířit svou podporu v Senátu na absolutní většinu, napsala agentura ANSA.

Pravicová opozice naopak žádá vypsání předčasných voleb. Jedinou výjimku tvoří bývalý premiér Silvio Berlusconi, který je vůdcem parlamentní strany Forza Italia. Berlusconi prohlásil, že řešením stávající krize může být také vláda národního sjednocení s jiným premiérem, než je Conte.

Conteho kabinet minulý týden přestál hlasování o důvěře v dolní i horní komoře parlamentu. V Senátu ale kabinet nedosáhl absolutní většiny. Kabinet dostal v Senátu důvěru jen díky tomu, že se hlasování zdrželi zákonodárci ze strany Živá Itálie (Italia Viva), která před dvěma týdny spustila vládní krizi stažením svých ministryň z vlády.

Vůdce strany Živá Itálie Matteo Renzi kritizoval premiéra za málo kolegiální styl vládnutí a také za přípravu plánu obnovy italské ekonomiky, který má mít k dispozici bezmála 230 miliard eur (asi 5,8 bilionu korun).